Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, στο πλαίσιο της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα στο νησί.
Συνοδευόμενη από τον Γιάννη Σπιλάνη, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, την Περιφερειακή Σύμβουλο Μ. Νικολάρα και την Δημοτική Σύμβουλο του Δ. Δυτ. Λέσβου Χ. Ζωγράφου, επισκέφθηκε αρχικά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΚ), όπου ξεναγήθηκε από τον Δ/ντη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Ν. Ζούρο, την Περιβαλλοντολόγο Ελ. Γαληνού, και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δ. Δυτικής Λέσβου Α. Βατή.
Το ΚΠΕΝ Καλλονής αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο που οργανώνει και υλοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά από δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση, ψυχαγωγία και την ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος και φύσης.
Η κ. Νοτοπούλου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες που οργανώνονται από το ΚΠΕΝ και φέρνουν σε επαφή τους συμμετέχοντες με την πλούσια φύση της Λέβου και με τοπικά και παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα.
Από την πλευρά της η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής διαχείρισης των τουριστικών προορισμών στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ιδιαίτερα στις δυνατότητες της Λέσβου με την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα.
Επισημαίνοντας παράλληλα ότι δράσεις, όπως αυτή του ΚΠΕΝ, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, όπως και του σχολικού τουρισμού.
Η έλλειψη ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων
Ακολούθησε επίσκεψη στον Μόλυβο, όπου η κ. Νοτοπούλου είχε συνάντηση με εκπροσώπους τουρισμού του νησιού.
Συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, με την τομεάρχη τουρισμού να επισημαίνει ότι «οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δεν έλαβαν την αναγκαία οικονομική στήριξη και αποκλείστηκαν από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και έκτακτα μέτρα.
Με την αβεβαιότητα της εξέλιξης των κρατήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας, η βιωσιμότητα τους είναι επισφαλής. Διεκδικούμε για λογαριασμό όλων τα αυτονόητα.
Την αύξηση των ενισχύσεων και την διάθεση τους με προοδευτικά και αντικειμενικά κριτήρια».
Τέθηκαν επίσης τα θέματα της ανάγκης εκσυγχρονισμού των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ, αλλά και της απουσίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.
Ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με όραμα τον Βιώσιμο Τουρισμό
Η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με όραμα τον Βιώσιμο Τουρισμό με εθνικής εμβέλειας άξονες, με την ταυτόχρονη εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, ως εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου και με βάση τις ιδιαιτερότητες του προορισμού της Λέσβου.
Στη συνέχεια, η τομεάρχης Τουρισμού επισκέφθηκε τη Λουτρόπολη Θερμής, όπου η εικόνα εγκατάλειψης είναι θλιβερή. Συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής, συμφώνησε στην ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα τους, ώστε να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο και να δημιουργηθεί στη Θερμή ένας πραγματικός προορισμός ευεξίας.
Όπως δήλωσε η κ. Νοτοπούλου, «η Λέσβος χρειάζεται ειδική στήριξη, τόσο σε επίπεδο προβολής, όσο – κυρίως – για την αξιοποίηση όλων εκείνων των δυνατοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδείξουν τη Λέσβο ως ένα βιώσιμο, εναλλακτικό προορισμό.
Μοναδικές θάλασσες για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, ποτάμια για εναλλακτικές διαδρομές στην ενδοχώρα, θερμές και ιαματικές πηγές, πλούσια ιστορία, μνημεία, μουσεία, τόποι υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας και παραδοσιακών δραστηριοτήτων – από το λιομάζεμα και την παραγωγή του λαδιού, τον πολιτισμό της ελιάς, έως τα πανηγύρια και τις τοπικές γιορτές – αλλά και τη μοναδική βιοποικιλότητα.
Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να διαμορφώσουν ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν, υψηλής ποιότητας.
Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και πολιτική βούληση. Χρειάζεται να πιστέψουμε στη Λέσβο».