Οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βελτιωθεί από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ύφεση κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Αυτό όπως είναι φυσικό απειλεί και την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς οι Βρετανοί καταναλωτές υφίστανται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών, βλέποντας το εισόδημα τους να συρικνώνεται.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, Yael Selfin, δήλωσε στο Abta Travel Finance Conference στο Λονδίνο: “Ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε το φθινόπωρο και αναμένεται να υποχωρήσει στη διάρκεια του 2023-24, καθώς οι τιμές στην ενέργεια δε θα εμφανίσουν την άνοδο του προηγουμένου έτους. Στην εξίσωση ωστόσο παραμένουν οι τιμές των τροφίμων που εξακολουθούν να αυξάνονται”.

Ωστόσο, ο Selfin τόνισε: «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2% από το 2024». Και πρόσθεσε: «Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε σημαντικά, καθώς όμως οι μισθοί θα αυξηθούν και ο πληθωρισμός θα μειωθεί, προβλέπεται ότι  σταδιακά θα αποκατασταθεί και η αγοραστική δύναμη.

“Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα, πιθανώς στο 2% με 3%. Πολλοί κάτοχοι στεγαστικών δανείων πρόκειται να επηρεαστούν”.

Στο πλαίσιο αυτό ο Selfin προειδοποίησε: “Στο Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι επειδή η πλειοψηφία έχει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για περιόδους δύο έως πέντε ετών.

“Περίπου τα μισά νοικοκυριά θα πρέπει να υποθηκεύσουν εκ νέου και αυτό έχει επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας. Η αγοραστική δύναμη θα αυξηθεί, αλλά ένα ποσοστό θα πάει σε αυξημένα στεγαστικά δάνεια.

“Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν περίπου κατά 8% και αυτό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών”.

Προέβλεψε «μια σειρά σχετικά αδύναμων οικονομικών τριμήνων μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένετε μεγάλη δυναμική στην οικονομία.

“Ένας από τους λόγους είναι οι αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις από το 2016, αλλά και οι σχετικά αδύναμες εξαγωγές, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με το Brexit. Μπορεί να δούμε κάποια αλλαγή προς το καλύτερο, πάντως, με τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.”