Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κατάσταση του τουριστικού τομέα της Ευρώπης και οι κίνδυνοι επανεκκίνησης μετά την πανδημία, απασχόλησαν την 103η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Οι επικεφαλής των εθνικών επιτροπών τουρισμού της Ευρώπης συναντήθηκαν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Η συνάντηση συγκέντρωσε Διευθύνοντες Συμβούλους των εθνικών τουριστικών αρχών (NTO) από όλη την Ευρώπη και συνεργαζόμενα μέλη ETC από την ιδιωτική βιομηχανία.
Η σύσκεψη είχε ρεκόρ συμμετοχής, καθώς παρευρέθηκαν 31 από τα 34 μέλη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία θα αποδειχθεί κρίσιμη για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του Covid-19.

Η έρευνα της ETC, υποδηλώνει ότι υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, καθώς το 77% των Ευρωπαίων έχει ταξιδιωτικά σχέδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Πάνω από τους μισούς (56%) από αυτούς σχεδιάζουν να επισκεφθούν άλλο ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 31% επιλέγει ταξίδια εσωτερικού.

Η αειφορία ψηλά στην ατζέντα της ETC εν μέσω ανταγωνιστικών κρίσεων

Αν και οι άμεσοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ήταν δικαίως μπροστά στο μυαλό, η ETC διασφάλισε ότι η βιωσιμότητα παρέμεινε στην ημερήσια διάταξη, συμμετέχοντες να παίρνουν μέρος στο φόρουμ για τις Πρακτικές Αειφόρου Τουρισμού.

Η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στον τουρισμό αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα για τους NTO. Και η ETC είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο επίκεντρο του κλάδου εν μέσω ανταγωνιστικών κρίσεων, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το φόρουμ ήταν αφιερωμένο για το πώς θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις για μια βιώσιμη και πράσινη μετάβαση παρά αυτές τις προκλήσεις.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις διαφορετικές πρακτικές προσεγγίσεις που έχουν υιοθετήσει στην ανάπτυξη εργαλείων βιωσιμότητας και σχεδίων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα για την κινητοποίηση των τουριστικών επιχειρηματικών κοινοτήτων στις χώρες τους.

«Οι εθνικές τουριστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη ελπίζουν στην αναζωπύρωση του τουρισμού που προβλέπεται για αυτό το καλοκαίρι, τόνισε ο Luís Araújo πρόεδρος της ETC.

Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη τους να κλείσουν τα μάτια στις προκλήσεις στον ορίζοντα.

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα πιο έξυπνα μυαλά του κλάδου να ενώνονται για να χαράξουν στρατηγική αντιμετώπισης για τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που θα μας επηρεάσουν για τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Είναι επίσης συμβολικό το γεγονός ότι φιλοξενούμε τη συνάντηση μας για τη βιωσιμότητα στη Σλοβενία, η οποία υπήρξε στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Σλοβενική Τουριστική Επιτροπή για τη μεγάλη της φιλοξενία στη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και στην παρουσίαση των πρακτικών βιωσιμότητας από πρώτο χέρι».