Τριάντα χρόνια συνεπούς παρουσίας στη διεθνή φωτογραφική σκηνή, συμπληρώνει φέτος το Athens Photo Festival (Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αθήνας) που πραγματοποιείται από τις 14 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς αλλά και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας (Beton 7, Taf κ.α.), δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις δημιουργικές ιδέες και το σκεπτικό, τόσο καταξιωμένων όσο και νέων ανερχόμενων φωτογράφων.
Υπό τον γενικό τίτλο «Still Searching» (Ψάχνοντας Ακόμη) και με εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το εκθεσιακό πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική σε φλέγοντα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.
«Διαρκώς αναστοχαστικό ως προς τον ρόλο του στη σημερινή εποχή, το Athens Photo Festival εστιάζει στο μέλλον, αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες αναζητήσεις και πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία και την τέχνη του βίντεο», ανέφερε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Μανόλης Μωρεσόπουλος σημειώνοντας πως το φεστιβάλ στοχεύει να «λειτουργεί ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας πολιτιστικών φορέων και θεσμών από διαφορετικές χώρες, με απώτερο σκοπό τις καλλιτεχνικές συνέργειες και ανταλλαγές».
Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ αναπτύσσεται στους δύο ορόφους του Μουσείου Μπενάκη, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία 85 καλλιτεχνών από 30 χώρες, τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην επετειακή διοργάνωση. Σύμφωνα με τον κ. Μωρεσόπουλο οι φετινές προτάσεις που υποβλήθηκαν στο διεθνές τμήμα του φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 2.000 και ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. «Παρακολουθούμε τις τάσεις που αναδύονται διεθνώς και μας ενδιαφέρει να δίνουμε χώρο σε κάθε μία από αυτές. Ανάμεσα στους στόχους του φεστιβάλ, άλλωστε, είναι ν’ αναδείξει και την εξέλιξη του μέσου της φωτογραφίας. Έτσι το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις που ξεφεύγουν από το συμβατικό φορμά, καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τα υλικά και μας καλούν ν’ αναπτύξουμε μία διάδραση με το μέσο», τόνισε προσθέτοντας πως ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες βρίσκονται και 24 Έλληνες.
Πέρα από εκθέσεις, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί και ένα ευρύ φάσμα δράσεων -προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις- που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή. Ειδικότερα, το φεστιβάλ φιλοξενεί και φέτος την έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» που επιχειρεί να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή δημιουργών ηλικίας 18-35 ετών, καθώς και μία έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο «Photobook» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και εκδοτικών οίκων από όλο τον κόσμο.
Ακόμη, διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με το μέσο, όπως τον «Μαραθώνιο νέων φωτογράφων», ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι που το μόνο που απαιτεί -σύμφωνα με τον κ. Μωρεσόπουλο- είναι «διάθεση και αγάπη για τη φωτογραφία», αλλά και δράσεις δικτύωσης («Portfolio reviews») που επιτρέπουν στους νέους φωτογράφους να εξοικειωθούν με πρακτικές προώθησης του έργου τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ