Στο top 10 των ευρωπαϊκών αγορών με τις υψηλότερες επιδόσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με την AirDNA.
Ο ρυθμός ζήτησης για τις 2 εβδομάδες γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, είναι αυξημένος κατά 27% από έτος σε έτος.
Οι εορταστικές πόλεις που προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των ταξιδιωτών για τον Δεκέμβριο, είναι παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί αυτή την εποχή του χρόνου, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 6η θέση στο top 10, καταγράφοντας άνοδο 31%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.
Οι κορυφαίοι προορισμοί του Δεκεμβρίου
- Ροβανιέμι, Φινλανδία (+90%)
- Βασιλεία, Ελβετία (+53%)
- Κρακοβία, Πολωνία (+50%)
- Βουδαπέστη, Ουγγαρία (+45%)
- Πράγα, Τσεχία (+33%)
- Αθήνα, Ελλάδα (+31%)
- Στρασβούργο, Γαλλία (+29%)
- Μετς, Γαλλία (+25%)
- Μαδρίτη, Ισπανία (+23%)
- Κολμάρ, Γαλλία (+23%)
- Παρίσι, Γαλλία (+23%)
- Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (+18%)
- Δρέσδη, Δανία (+18%)
- Σάλτσμπουργκ, Αυστρία (+16%)
- Βιέννη, Αυστρία (+15%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι, κορυφαίοι προορισμοί όπως, το Παρίσι, το Λονδίνο, και η Βιέννη βρίσκονται χαμηλότερα στο τοπ 15, στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς για τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα επίσης σημείωσε υψηλές επιδόσεις, καθώς βρέθηκε στις πέντε ευρωπαϊκές αγορές που είχαν φέτος το Σεπτέμβριο υψηλότερες πληρότητες σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,6% φέτος σε σύγκριση με το 2023.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή ζήτηση μειώθηκε κατά 30% τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αναμενόμενο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο,
Οι χώρες που ηγήθηκαν με τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης:
- Σουηδία
- Κροατία
- Γαλλία
- Νορβηγία
- Πολωνία
Οι χώρες που σημείωσαν τη μικρότερη πτώση της ζήτησης:
- Ελβετία
- Ολλανδία
- Πορτογαλία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Γερμανία
Σε σύγκριση με το 2023, οι περισσότερες από τις 20 κορυφαίες χώρες παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση φέτος. Πέντε χώρες όμως—Κροατία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία— βγήκαν κερδισμένες, καθώς πέτυχαν να αυξήσουν τις πληρότητές τους στην περίοδο εκτός του πολύ ισχυρού διμήνου του καλοκαιριού. Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, η χώρα μας είχε αύξηση στις πληρότητες κατά 6,6% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, πίσω από την Κροατία που είχε τη μεγαλύτερη επίδοση, με αύξηση στις πληρότητες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 8,8%, την Ουγγαρία (+7,9%) και την Ισπανία (+6,9%).
Η συνολική εικόνα για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:
- Η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει χαμηλότερους ρυθμούς κατά 30% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όμως το σύνολο των διανυκτερεύσεων καταγράφει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 17,3% έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου
- Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων το μήνα Σεπτέμβριο ήταν στα 45 εκατομμύρια στην Ευρώπη
- Οι συνολικές διαθέσιμες καταχωρήσεις ήταν 3,9 εκατομμύρια, μόλις 3% κάτω έναντι του Αυγούστου αλλά αυξημένες κατά 12,2% σε ετήσια βάση
- Σε όλη την Ευρώπη, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 164 ευρώ (+9% σε σχέση με πέρυσι) και ο μέσος Ευρωπαίος οικοδεσπότης υπολογίζεται ότι κέρδισε 90 ευρώ ανά διαθέσιμο κατάλυμα το Σεπτέμβριο (+10,7% σε ετήσια βάση).