Η Αθήνα κατέλαβε την 5η θέση στην κορυφαία 10άδα των ευρωπαϊκών προορισμών γαστρονομίας με τις υψηλότερες κριτικές 5 αστέρων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής έκδοσης Dailybase. Συγκεκριμένα, διαθέτει 1.403 κριτικές στο TripAdvisor με 5 αστέρια.

Η πρωτεύουσα επαινείται για την απολαυστική ελληνική κουζίνα της, όπως το σουβλάκι και ο μουσακάς, προσφέροντας μια πλούσια γεύση από τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις.

Το Λονδίνο βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών προορισμών για τους λάτρεις της μαγειρικής. Ειδικότερα, διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό 2.906 διακρίσεων 5 αστέρων για τη μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια, που κυμαίνονται από γραφικά καφέ έως πολυτελή εστιατόρια.

Η έρευνα, εμβαθύνει στην εκτεταμένη βάση δεδομένων του Tripadvisor, αξιολογώντας τα σχόλια 5 αστέρων για εστιατόρια σε όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Αυτή η ανάλυση κάλυψε 193 πόλεις, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο leaderboard με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες του Tripadvisor.

  Πόλη                  Αρ. 5 αστέρων κριτικών Tripadvisor

  • Λονδίνο                  2906
  • Παρίσι                    2898
  • Βαρκελώνη             1475
  • Ρώμη                      1407
  • Αθήνα                     1403
  • Μαδρίτη                  1395
  • Λισαβόνα                1177
  • Βερολίνο                 1074
  • Πράγα                    1015
  • Μιλάνο                    814

Τα ευρήματα έδειξαν την απαράμιλλη απήχηση του Λονδίνου για τους καλοφαγάδες, που γιορτάζουν τη ζωντανή γαστρονομική σκηνή του που περιλαμβάνει τα πάντα, από κλασικές παμπ που προσφέρουν χορταστικά βρετανικά πιάτα μέχρι πολυτελή εστιατόρια με αστέρια Michelin. Ο μοναδικός συνδυασμός παραδοσιακών και σύγχρονων γαστρονομικών προσφορών του Λονδίνου το καθιστά ιδανική τοποθεσία για επικούρειες περιπέτειες.

Παραμένοντας πολύ πίσω από το Λονδίνο, το Παρίσι εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με 2.898 κριτικές 5 αστέρων, απόδειξη της γαστρονομικής του υπεροχής. Η γαλλική πρωτεύουσα είναι γνωστή για τα εμβληματικά πιάτα της, όπως εσκαργκό και εντρέκο, που απολαμβάνει κανείς στα διάσημα μπιστρό και τα καφέ της πόλης.

Η Βαρκελώνη κατέκτησε την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας 1.475 βαθμολογίες 5 αστέρων, ενδεικτικά του ακμάζοντος γαστρονομικού τοπίου της. Γνωστή για τη ζωντανή κουλτούρα των τάπας και τα επώνυμα πιάτα της, όπως οι πατάτες μπράβας και η παέγια, η Βαρκελώνη προσφέρει μια δυναμική σκηνή φαγητού που αιχμαλωτίζει τους λάτρεις του φαγητού.

Η Ρώμη, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση με 1.407 εγκρίσεις 5 αστέρων, φημίζεται για την αυθεντική ιταλική κουζίνα της. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν πέρα από το φαγητό του δρόμου και να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα, όπως ζυμαρικά καρμπονάρα και cacio e pepe στα διάσημα εστιατόρια της Ρώμης.

Η Μαδρίτη, στην έκτη θέση με 1.395 βαθμολογίες 5 αστέρων, ξεχωρίζει με τα παραδοσιακά ισπανικά πιάτα της, κυρίως το cocido madrileño, αναδεικνύοντας το βάθος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ισπανίας με δύο πόλεις να βρίσκονται στη λίστα.

Η έβδομη θέση πήγε στη Λισαβόνα, με 1.177 κριτικές 5 αστέρων, που φημίζεται για τα πιάτα με θαλασσινά, όπως το bacalhau και μια ποικιλία από συνταγές με αχιβάδα και σαρδέλα, χωρίς να ξεχνάμε το αγαπημένο παστέλ ντε νάτα.

Το Βερολίνο, στην όγδοη θέση με 1.074 βαθμολογίες 5 αστέρων, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία με πιάτα όπως currywurst και boulette, που αντικατοπτρίζουν την πλούσια διατροφική κουλτούρα της Γερμανίας.

Η Πράγα στην ένατη θέση, με 1.015 κριτικές 5 αστέρων, προσκαλεί τους καλοφαγάδες να γευτούν παραδοσιακά τσέχικα πιάτα, όπως η hovězi guláš, που συνδυάζονται τέλεια με τις διάσημες μπύρες της χώρας.

Συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα, το Μιλάνο, με 814 κριτικές 5 αστέρων, αντικατοπτρίζει τη κομψή φήμη της Ιταλίας με πιάτα όπως το ριζότο με σαφράν και το gelato, εξασφαλίζοντας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.