sochiΑνοιξιάτικες θερμοκρασίες αντί για χιόνι. Στο Σότσι νομίζει κανείς ότι πρόκειται περισσότερο για καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των χειμερινών Ολυμπιακών.

Κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι έπεφτε πολύ τεχνητό χιόνι. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και φάνηκε να βελτιώνεται τη δεύτερη εβδομάδα. Στη Μαύρη Θάλασσα πάντως ο ήλιος κάνει καθημερινά την εμφάνισή του. Άνθρωποι που κάνουν τζόγκινγκ με κοντά παντελόνια στην παραλία και δημοσιογράφοι με κοντομάνικα.

Το Σότσι φαίνεται πως θα σπάσει πολλά ρεκόρ. Θα μείνει στην ιστορία ως ο τόπος που διεξήχθησαν οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα, αλλά και οι πιο ζεστοί. «Και αυτό δεν αφορά μόνο τις πόλεις αλλά και τα βουνά» λέει ο αυστριακός γεωγράφος Ρόμπερτ Στάιγκερ, μιλώντας με την DW.

Ο αυστριακός γεωγράφος εδώ και χρόνια μελετά μαζί με συναδέλφους του την επιρροή των κλιματικών αλλαγών στα χειμερινά αθλήματα σε συνεργασία με το καναδικό πανεπιστήμιο Waterloo. Το συμπέρασμα των ερευνών τους είναι ότι εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, οι χειμερινοί αγώνες τίθενται σε κίνδυνο. «Κατά την άποψή μας το Σότσι δεν θα ήταν ένας κατάλληλος τόπος διεξαγωγής χειμερινών αγώνων το 2050» λέει και πάλι στην DW o Ρόμπερτ Στάιγκερ.

DW