Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ανησυχία των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ευρώπη, το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων και οι παρατεταμένες ανησυχίες για τον Covid συμβάλλουν στην «τεράστια αβεβαιότητα» σχετικά με την ανάκαμψη των ταξιδιών φέτος, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου το αεροδρόμιο Χίθροου.

Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τον κόμβο του Λονδίνου παρέμειναν σχεδόν 50% χαμηλότεροι σε επίπεδα πριν από την πανδημία με μόλις 2,8 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, 15% κάτω από τις προβλέψεις.

«Η ζήτηση για εξερχόμενες δραστηριότητες αναψυχής ανακάμπτει έντονα και οι χώρες αρχίζουν να καταργούν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, υπογραμμίζει το αεροδρόμιο σε ανακοίνωση του.

Ωστόσο, η ζήτηση από τα εισερχόμενα ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικά ταξίδια παραμένει χαμηλά, από τις απαιτήσεις δοκιμών και καραντίνας που εξακολουθούν να ισχύουν στα δύο τρίτα σχεδόν των αγορών που εξυπηρετούμε.

Ενώ ελπίζουμε ότι θα καταργηθούν, αντιμετωπίζουμε επίσης αντίθετους ανέμους από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, τους μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων προς προορισμούς που επηρεάζονται από το κλείσιμο του εναέριου χώρου, τις ανησυχίες των ταξιδιωτών των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ευρώπη και την πιθανότητα νέων παραλλαγών. Αυτά όλα μαζί δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις για τους επιβάτες φέτος».

Οι καλοκαιρινές διακοπές

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «με βάση την ισχύ των κρατήσεων αναψυχής που έχουν αναφερθεί από τις αεροπορικές εταιρείες, οι ημέρες αιχμής στις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι πολύ απασχολημένες, έως και στο 85% των επιπέδων πριν από την πανδημία.
Με περισσότερο χρόνο στο check in λόγω των πρόσθετων ελέγχων πριν από την αναχώρηση.

Αυτό είναι υψηλότερο από την τρέχουσα χωρητικότητα αεροπορικών εταιρειών, χειριστή και αεροδρομίου.
Προετοιμάζοντας το αεροδρόμιο για την αιχμή της ζήτησης, συνεργαζόμαστε με τις αεροπορικές εταιρείες για να μειώσουμε τους χρόνους check-in, προσλαμβάνουμε 12.000 νέους συναδέλφους, και ανοίγουμε ξανά τον τερματικό σταθμό 4 πριν από τον Ιούλιο».

Το αεροδρόμιο κάλεσε τη ρυθμιστική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να προβεί σε «δίκαιη» οικονομική διευθέτηση σχετικά με τις χρεώσεις που επιβάλλει το Χίθροου.
Έχει προτείνει προτείνει ένα σχέδιο για να επενδύσει σε υπηρεσίες που υποδεικνείουν οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες.
Συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος αποσκευών για τον τερματικό σταθμό 2, αναβαθμισμένους σαρωτές ασφαλείας που θα επιτρέπουν στους επιβάτες να κρατούν τα υγρά και τα ηλεκτρονικά τους μέσα στις αποσκευές τους και σε λιγότερο από 2% αύξηση στις συνολικές τιμές των εισιτηρίων.

«Κάνουμε το σωστό για τους επιβάτες. Και συνεχίζουμε με την παράδοση αυτού του σχεδίου, βασιζόμενοι ότι η CAA δεν θα μειώσει τις επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά έργα ή λειτουργικά κόστη, κάτι που θα κινδύνευε την επιστροφή της «ταλαιπωρίας του Χίθροου», με μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις», τονίζει το αεροδρόμιο.

«Η ανάκαμψη της αεροπορίας παραμένει επισκιασμένη από τον πόλεμο και την αβεβαιότητα του Covid, επισημαίνει ο John Holland-Kaye διευθύνων σύμβουλος του Heathrow.

Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε στη μέγιστη δυνητική ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.
Βασιζόμαστε στην CAA για μια δίκαιη οικονομική διευθέτηση που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για τη διατήρηση της εξυπηρέτησης των επιβατών και θα ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες και το Heathrow να συνεργαστούν για να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών».