
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Ανδαλουσία της Ισπανίας αναμόρφωσε τη στρατηγική της για τον τουρισμό. Και δημιούργησε ένα πλαίσιο για ένα βιώσιμο μέλλον.
Το Γενικό Σχέδιο για τον Αειφόρο Τουρισμό της Ανδαλουσίας 2027 ενσωματώνει τους στόχους βιωσιμότητας από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Καθώς και πρωτόκολλα για την καταπολέμηση της απειλής του Covid-19.
Η ενσωμάτωση των Αναπτυξιακών Στόχων Αειφορίας του ΟΗΕ (SDGs) γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ο προορισμός θα αναπτύχθεί εντός των παραμέτρων βιωσιμότητας.
Και όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές στην Ανδαλουσία ήταν «σημαντικής σημασίας».
Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους βιωσιμότητας, η περιοχή θα κινηθεί «προς μια πράσινη οικονομία.
Καταπολέμηση του υπερτουρισμού
Σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα μοντέλο εδαφικής συνοχής για την εξισορρόπηση των τουριστικών ροών. Καθώς και στην πρόληψη της συγκέντρωσης του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές.
Να καταπολεμηθεί δηλαδή ο υπερτουρισμός και οι επιπτώσεις των εποχιακών περιόδων υψηλής συγκέντρωσης. Προβλέπεται η εξίσου εξάπλωση του τουρισμού στις παράκτιες, την ενδοχώρα και τις μεγάλες πόλεις της Ανδαλουσίας.
Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές που διαθέτουν πόρους με τουριστικό δυναμικό».
Σύμφωνα με τις Αρχές η περιοχή διαθέτει «ιδανικές συνθήκες» για να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Οι στόχοι στο σχέδιο είναι:
- Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.
- Περαιτέρω συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Η ισπανική περιφέρεια περιέγραψε τον τουρισμό ως «στρατηγικό και θεμελιώδη πυλώνα» της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της Ανδαλουσίας.
Μετά τις «καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19», το σχέδιο αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) για την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα τουρισμού.
Η Ανδαλουσία κάλεσε 300 επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ακαδημαϊκούς και μέλη του τουριστικού συμβουλίου να μοιραστούν απόψεις για «βασικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο κλάδος πριν εκπονήσει το σχέδιο, με βάση μακροοικονομικά και τουριστικά δεδομένα.
Η ανάλυση δείχνει ότι το πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, η διαμονή και το φαγητό ήταν οι πιο ανταγωνιστικοί παράγοντες της περιοχής.