Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ανδαλουσία έχει καταργήσει τον φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στην Ισπανία.

Η νέα πολιτική είναι πιθανό να κάνει την Ανδαλουσία ελκυστική για τους ξένους που θέλουν μια δεύτερη κατοικία στην Ισπανία.
Μεταξύ των 17 περιοχών της Ισπανίας, η Ανδαλουσία έχει τώρα τη δεύτερη χαμηλότερη φορολογία μετά τη Μαδρίτη. 

Ο «el impuesto de patrimonio» ή φόρος περιουσίας ίσχυε προηγουμένως σε κατοίκους και μη κατοίκους με καθαρή περιουσία 700.000 ευρώ και άνω.
Επιβλήθηκε σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία για Ισπανούς υπηκόους και ισπανικά περιουσιακά στοιχεία μόνο για μη κατοίκους.

Η μείωση του φόρου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μείωση των επιπτώσεων του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης στην Ανδαλουσία.

Η τοπική κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση θα προσελκύσει επενδύσεις στην περιοχή, θα προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα και θα αυξήσει την απασχόληση.

Το τελευταίο οικονομικό έτος, οι μισοί από τους 20 υψηλότερους φορολογούμενους εγκατέλειψαν την περιοχή, οδηγώντας σε απώλεια φόρου περιουσίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ συν ζημία 14 εκατομμυρίων ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η Ανδαλουσία θα κερδίσει από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ενθαρρύνοντας τα άτομα με υψηλά εισοδήματα να παραμείνουν στην Ανδαλουσία, η περιοχή θα κερδίσει από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

«Τι κερδίζουμε από αυτό; Προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων και της είσπραξης, επισημαίνει o Juan Moreno, περιφερειακός πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

Μόνο το 2023, η μείωση του φόρου περιουσίας θα αφήσει 360 εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των κατοίκων μας.

Στόχος μας είναι, περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερη απασχόληση και περισσότερους πόρους για βασικές δημόσιες υπηρεσίες».

Οι πλούσιοι κάτοικοι δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση της Ανδαλουσίας.

Τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια θα δουν μείωση 4,3% στον φόρο εισοδήματος τους, μαζί με αυξημένα επίπεδα απαλλαγής.
Αυτό διασφαλίζει ότι οι αυξήσεις μισθών που χορηγούνται λόγω του πληθωρισμού δεν θα εξανεμίζονται από τους φόρους.

Πόσο δημοφιλής είναι η Ανδαλουσία στους ξένους

Η Ανδαλουσία φιλοξενεί σήμερα σχεδόν 740.000 ξένους κατοίκους. Σχεδόν οι μισοί είναι από την Ευρώπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα δημογραφικά στοιχεία με 88.000 και 75.000. Ακολουθούν η Ιταλία με 24.000, η Γερμανία με σχεδόν 16.000, η Ρωσία με 14.000 και η Γαλλία με 13.500.

Συνολικά, η Ισπανία φιλοξενεί περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Από αυτά, τα 2,2 εκατομμύρια είναι από την Ευρώπη.

Εκτός από τη Σεβίλλη -την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας- στην περιοχή βρίσκονται μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας, όπως το Κάντιθ, η Γρανάδα, η Μάλαγα και η Μαρμπέγια.