Τα ταξίδια περιπέτειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά δεν θα επωφεληθούν όλοι οι προορισμοί, σύμφωνα με έρευνα της Adventure Travel Trade Association (ΑΤΤΑ).

Η αύξηση του τομέα των ταξιδίων περιπέτειας των 683 δις. δολαρίων θα συνεχιστεί, αλλά οι τάσεις του τουρισμού ενδέχεται να έχουν διάφορες διακυμάνσεις.

Ως αποτέλεσμα κρίσεων και άλλων παραγόντων, ορισμένοι προορισμοί θα ωφεληθούν περισσότερο από άλλους. Καθώς η δημοκρατία πλήττεται σε ορισμένους προορισμούς, η μετάβαση σε αυτούς μπορεί να αποτελεί μια πιο επικίνδυνη πρόταση από ότι παλαιότερα.

Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τον χώρο ταξιδιού περιπέτειας

Το Blockchain φαίνεται να προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για διαμεσολάβηση, ενώ τα διαδικτυακά ρομπότ (bots) και η εικονική πραγματικότητα γίνονται πιο περιζήτητα ως εργαλεία μάρκετινγκ για τις εταιρείες που πωλούν ταξίδια περιπέτειας.

Εξετάζοντας τις τάσεις των ταξιδιωτών, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο περιπετειώδεις, επιδιώκοντας να είναι “προσωρινοί ντόπιοι” όταν επισκέπτονται νέους προορισμούς.

Τάση τα “αργά ταξίδια”, οι σόλο αποδράσεις και οι διαδρομές για γυναίκες

Ταυτόχρονα, τα “αργά ταξίδια” επικρατούν σιγά σιγά ως τάση. Οι ταξιδιώτες παραμένουν σε προορισμούς παραπάνω ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν τη σόλο εμπειρία στο ταξίδι περιπέτειας.

Από την πλευρά της προσφοράς, αναμένεται να αυξηθεί ο πεζοπορικός τουρισμός και οι διαδρομές μόνο για γυναίκες.

Ο ολιστικός σχεδιασμός εξασφαλίζει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Τόσο ο “υπερτουρισμός” όσο και ο “υποτουρισμός” αποτελούν σημαντικά θέματα σε διάφορες περιοχές.
Ο ολιστικός σχεδιασμός φαίνεται να εξασφαλίζει ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι μόνο βιώσιμη, αλλά συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τουρισμός περιπέτειας αναπτύσσεται

Εδώ και 11 χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που έπληξε τον τουρισμό το 2008, έχει πλέον επέλθει η ανάπτυξη. Ο τουρισμός περιπέτειας αναπτύσσεται παρά τις φυσικές καταστροφές, την τρομοκρατία και τους ελέγχους στα σύνορα.
Μαζί του θα συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ευθύνη διαχείρισης της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας των ευάλωτων κοινοτήτων και της προστασίας των πιο παρθένων τόπων του πλανήτη.