Είναι κοινός τόπος ότι όταν απαιτείς να είσαι κυρίαρχος στην παγκόσμια τουριστική κονίστρα οφείλεις να διαθέτεις ισχυρές βάσεις στις οποίες θα κτιστεί το εποικοδόμημα ανάπτυξης του κλάδου.

Παρακαταθήκη για μια ισχυρή βάση αποτελεί αξιωματικά το επίπεδο της εκπαίδευσης στον τουρισμό πάνω στο οποίο θα κτιστούν οι σωστοί επαγγελματίες της αγοράς σε μια περίοδο όπου απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό το tourismtoday παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέμα “Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, Προοπτικές & Ευκαιρίες. Σύνδεση Εκπαίδευσης με την παραγωγή”.

Σε μια εποχή που η κατάρτιση των εργαζομένων, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών , ιδιαίτερα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που έχει αλλάξει άρδειν τα δεδομένα στον τομέα του τουρισμού το tourismtoday.gr δηλώνει παρόν στον προβληματισμό για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν την μετά COVID-19 εποχή.

Σήμερα το tourismtoday.gr συνομίλησε με την κα. Μαντώ Ντέρου, Director-School of Tourism & Culinary Arts του ΙΕΚ Δέλτα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Τα στελέχη που αποφοιτούν και διενεργούν πρακτική άσκηση απορροφώνται από την αγορά εργασίας και σε τι διάστημα;

Με την αλματώδη ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα στατιστικά στοιχεία σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά θετικά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, μετά την πρακτική τους άσκηση, απορροφώνται από την αγορά εργασίας, με την καθοδήγηση του Γρ. Σταδιοδρομίας,  σε ποσοστό 98%.  Το πιο σημαντικό είναι ότι η επαγγελματική τους αποκατάσταση συντελείται μέσα στα 2 έτη φοίτησης και πριν ακόμα την αποφοίτηση τους.

Οι σπουδές που πραγματοποιεί η σχολή σας επαρκούν ή χρειάζεται και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;

Κατά την φοίτηση τους στην σχολή θα λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις ενός ολοκληρωμένου νέου επαγγελματία που εισέρχεται σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επαγγελματικό χώρο με υψηλές απαιτήσεις. Εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Η εξειδίκευση αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε ώριμο επαγγελματία και αυτή έρχεται μέσω της συνεχιζόμενης κατάρτισης.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία ενός μεταπτυχιακού τίτλου, την παρακολούθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εξειδίκευσης και τη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων του.
Σαφώς η επαγγελματική επαφή με αγορές του εξωτερικού σφυρηλατούν έναν άρτιο επαγγελματία με προοπτικές εξέλιξης.

Ποιες οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τουρισμό μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο κλάδος με την πανδημία του covid-19;

Τα τελευταία χρόνια η ανοδική πορεία του Τουρισμού στη χώρα έφερε θεαματικά αποτελέσματα και αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η διαφορά της φετινής χρονιάς και κυρίως της θερινής τουριστικής περιόδου, είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που έχει μεταβάλει τη διεθνή αγορά και έχει θέσει νέους κανόνες και περιορισμούς. Σίγουρα οι βραχυχρόνιες προβλέψεις δεν είναι τόσο ευοίωνες αλλά μένει να δούμε εάν θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το τρίμηνο Αυγ.-Οκτ. και βέβαια αν θα «ρευστοποιηθεί» η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.
Θεωρείτε ότι θα γίνει άμεση απορρόφηση του προσωπικού;

Απορρόφηση των επαγγελματιών του κλάδου θα υπάρχει, μπορεί όχι στα γνώριμα υψηλά ποσοστά που είχαμε συνηθίσει αλλά έχουμε προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις προβλεπόμενες πιθανές απώλειες και αισιοδοξούμε για το μέλλον. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Γρ. Σταδιοδρομίας σε συνδυασμό με το ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών μας στον τομέα του τουρισμού, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτής της περιόδου.