Η Ινδονησία ψήφισε νέα νομοθεσία που περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για όποιον εμπλέκεται σε σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου.

Οι Αυστραλοί ονόμασαν τον νέο κανόνα της Ινδονησίας που απαγορεύει την άγαμη σεξουαλική δραστηριότητα και τη συγκατοίκηση «Bali Bonk Ban».

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το μέτρο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ινδονησίας. Η ίδια η νομοθεσία δεν είναι το θέμα. Αντίθετα, δημιουργεί ασάφεια.

Η Ινδονησία άνοιξε ξανά τα σύνορά της στους διεθνείς τουρίστες μετά από μια προσεκτική προσέγγιση για χρόνια λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19. Ωστόσο, ένας αμφιλεγόμενος νέος νόμος εγκυμονεί νέο κίνδυνο για τον τουριστικό τομέα.

Η παρούσα νομοθεσία απαγορεύει τη συμβίωση πριν από το γάμο και απαγορεύει τη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανύπαντρων συντρόφων (και επίσης περιορίζει τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες). Εάν ένα ανύπαντρο ζευγάρι ανακαλυφθεί να συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Τα άτομα που ανακαλύφθηκαν να ζουν μαζί εκτός γάμου αντιμετωπίζουν πιθανή ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών. Ο νέος νόμος θεωρείται μια φυσική επέκταση της προσπάθειας της Ινδονησίας να μεταμορφώσει την κοινωνία σε μια πιο συντηρητική κοινωνία. Είναι συνεπής με την επί δεκαετίες τάση της ισλαμικής κυβέρνησης προς τον κοινωνικό συντηρητισμό.

Ωστόσο, λόγω ενός κενού στη νομοθεσία, είναι απίθανο οι περισσότεροι τουρίστες να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ένας γονέας, σύζυγος ή τέκνο του φερόμενου ως δράστη πρέπει να υποβάλει την καταγγελία ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνα. Διαφορετικά, θα έπρεπε να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ή να σταθμεύουν στα λόμπι του ξενοδοχείου. Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο ένα ζευγάρι από την Αυστραλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που δεν είναι παντρεμένο να αντιμετωπίσει εξονυχιστικό έλεγχο επειδή κοιμούνται μαζί σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Αλλά οι νομικοί περιορισμοί σε τέτοια μέτρα είναι περιττοί. Αντίθετα, καθιστά σαφές ότι οι τουρίστες υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τους ντόπιους.

Όσον αφορά τον τουρισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι οι επισκέπτες θα πάνε στη φυλακή ή θα πληρώσουν ένα τέλος για ύπνο με έναν άγαμο σύζυγο, όσο είναι πιθανό να το κάνουν.

Παρόλο που αυτοί οι νόμοι δεν θα εφαρμοστούν για άλλα τρία χρόνια, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα αποτρέψουν τον τουρισμό.

Οι επικριτές έχουν αποκαλέσει τη νομοθεσία «καταστροφή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον LGBTQI+ πληθυσμό στην Ινδονησία, όπου ο γάμος ομοφύλων εξακολουθεί να είναι παράνομος.