Το Μπαλί, το Πουκέτ, ο κόλπος του Χα Λονγκ και το Μπορακάι παραδεισένιοι προορισμοί απειλούνται. Ο υπερτουρισμός, η ρύπανση στην θάλασσα και τα σκουπίδια στις ακτές τα μετατρέπουν σιγά σιγά σε κόλαση.

Οι αρχές των χωρών άμεσα προχώρησαν σε μια σειρά μέτρων, για να προστατευτούν οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα. Στόχος είναι και η αλλαγή της τουριστικής ταυτότητας. Οι εξωτικοί προορισμοί ρίχνουν το βάρος στην ανάπτυξη βιώσιμων υπηρεσιών τουρισμού.

Κόλπος Maya Bay

Από πέρυσι των Ιούνιο παραμένει κλειστός ο περίφημος κόλπος Maya Bay στην Ταϊλάνδη. Η δημοτικότητα του ανέβηκε στα ύψη μετά την ταινία The Beach του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τα πλήθη τουριστών όμως επιβάρυναν σοβαρά το οικοσύστημα.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα άνοιγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, κάτι που δεν συνέβη. Όπως ανακοίνωσαν το οικοσύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Μανίλα

Ο κόλπος της Μανίλα είναι ένα τουριστικό ορόσημο στις Φιλιππίνες. Ωστόσο, η ομορφιά του χάνεται σε τόνους αποβλήτων. Ο καθαρισμός ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και έχει αφαιρέσει τόνους απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ενθαρρύνει επίσης τις εταιρείες να δημιουργήσουν “πράσινες θέσεις εργασίας”. Οι εταιρείες που προσφέρουν πράσινες θέσεις εργασίας έχουν φορολογικές απαλλαγές.

Μπαλί

Το πρόβλημα στην Ινδονησία, είναι ιδιαίτερα έντονο στο Μπαλί. Ο διάσημος προορισμός στη Νοτιοανατολική Ασία, έχει γεμίσει σκουπίδια και θαλάσσια ρύπανση. Αιτία; Ο υπερτουρισμός. Οι αρχές με ένα νέο τουριστικό φόρο θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Μπαλί μαζεύει 3.500 τόνους σκουπιδιών ημερησίως.

Χο Τσι Μιν

Η πόλη Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ, είναι γνωστή και για τα χιλιάδες μηχανάκια που κυκλοφορούν. Αυτά, που ευθύνονται και για την ρύπανση θα απαγορευτούν στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2030.