Αύξηση 3,2% στις διεθνές αφίξεις για το 2014 σε σύγκριση με το 2013 στην Ευρώπη χάρη στους τουρίστες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα από το Air Travellers’ Traffic Barometer που ανακοινώθηκαν από τις European Cities Marketing και Forward Keys.

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014, οι τουρίστες από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού συνέχισαν την αύξηση των αφίξεων μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη, αντισταθμίζοντας τη σοβαρή μείωση από την Αφρική (-6,9%) που προκαλείται εν μέρει από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Ακόμη,υπήρξε επανάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς της τάξης του 67% κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου εξαιτίας της ενδο-ευρωπαϊκής ροής, ωστόσο, υπέστη μια μικρή μείωση της τάξης του -1%, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2014.

Επιπλέον,στερεά μερίδια στην αγορά παρατηρήθηκαν στους τουρίστες που ταξιδεύουν μόνοι ή σε ζευγάρι ,καθώς και στους παραθεριστές που πραγματοποιούν από 6 έως 13 διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε γκρουπ ταξιδιωτών (+ 32,7%), καθώς και σε αυτούς που κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους (+ 11,8%).

Οι τρέχουσες τάσεις για τις κρατήσεις από τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 δείχνουν μια καταθλιπτική κατάσταση για την Αφρική (-2,5%), ενώ οι ροές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο υποσχόμενες καθώς παρατηρείται αντίστοιχα αύξηση 17,6% και 16,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Στους 5 top προορισμούς παραμένουν το Παρίσι,η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τον εαυτό τους στη Μέση Ανατολή και την Ασία  προκειμένου να διατηρήσουν την τουριστική κίνηση στο ίδιο επίπεδο ή ακόμα και υψηλότερο.