Η Αυστρία ψάχνει τρόπους για να υποχρεώσει ψηφιακές υπηρεσίες όπως το Google Search και το Facebook να πληρώνουν φόρους για τις συναλλαγές τους με τους χρήστες τους προσπαθώντας να καλύψει τα κενά του νομοθετικού συστήματος της χώρας που είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με φυσική παρουσία.
Το πιο φιλόδοξο κομμάτι του νέου φορολογικού σχεδίου στοχεύει στο επιχειρηματικό μοντέλο του Twitter, της Google και του Facebook: Τη σιωπηρή συμφωνία ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο, το ανέβασμα κειμένων και το tweeting θα παραμένουν δωρεάν για όσο διάστημα οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών «ταΐζουν» τους αλγόριθμους των εταιρειών για να προσφέρουν προσαρμοσμένες διαφημίσεις στους πιο πιθανούς αγοραστές. Αυτή η συμφωνία είναι μια μορφή εμπορικής ανταλλαγής και θα έπρεπε να υπόκειται σε φόρο προστιθέμενης αξίας, σημειώνει ο Αντρέας Σχιέντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνούν την Αυστρία σε συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
«Η εμπορική συναλλαγή που λαμβάνει χώρα είναι ότι οι χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών πληρώνουν με τα προσωπικά τους δεδομένα», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στη Βιέννη. «Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των επιχειρήσεων βασίζεται στα τεράστια έσοδα που έχουν από την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων».
Φορολογική μεταρρύθμιση
Η προσπάθεια συγκέντρωσης περισσότερων φόρων από τις ψηφιακές επιχειρήσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου τροποποίησης του φορολογικού κώδικα της Αυστρίας. Τα πακέτο αλλαγών στοχεύει μεταξύ άλλων στο να καλυφθούν «τρύπες» στο σύστημα που επιτρέπουν την φοροδιαφυγή που υπολογίζεται ότι κοστίζει κάθε χρόνο στη χώρα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών διαθέτει άλλα δύο στοιχεία που στοχεύουν στις διαδικτυακές εταιρείες: Θα επεκτείνει το φόρο που επιβάλλεται επί των διαφημιστικών εσόδων και στα ψηφιακά μέσα, ενώ θα φορολογεί και τις καθαρά ψηφιακές εργασίες που παρέχονται σε Αυστριακούς πελάτες από εταιρείες που δεν έχουν φυσική παρουσία στη χώρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία και προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση που θα βεβαιώνει ότι οι φόροι πληρώνονται από αυτούς που παράγουν έσοδα και κέρδη», δήλωσε ο ίδιος. «Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει πρακτικές λύσεις για το πώς να αντιμετωπίζονται τα ψηφιακά ιδρύματα για φορολογικούς σκοπούς».
Οι προτάσεις αυτές για να κατεβούν προς ψήφιση θα πρέπει να εγκριθούν από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ. Οι στόχοι της αύξησης των φορολογικών εσόδων από τις ψηφιακές εταιρείες και της «πιο αποδοτικής» φορολόγησης των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αυστρία αποτελούν μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Πηγή : www.insider.gr