Παρά την ανακοίνωση των σχεδίων να ανοίξει ξανά σε φάσεις, η Αυστραλία έχει παρατείνει και πάλι την απαγόρευση κρουαζιέρας, αυτή τη φορά έως τις 17 Απριλίου, προσθέτοντας δύο μήνες σε μια κυλιόμενη απαγόρευση που είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 17 Φεβρουαρίου .

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ απέδωσε την παράταση σε ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Omicron και το τρέχον κύμα κρουσμάτων Covid-19 στην Αυστραλία.

Το σχέδιο επιστροφής στον τουρισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα άφησε τις κρουαζιέρες εκτός του σκοπού της, την απογοητευτική CLIA (Cruise Lines International Association), η οποία επισήμανε «εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης» πριν από την ανακοίνωση.

Παρά το ενεργό λόμπι, η CLIA Australasia πέρασε δύσκολα τον περασμένο χρόνο πείθοντας Αυστραλούς αξιωματούχους να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για την επανέναρξη της κρουαζιέρας, λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο οι συζητήσεις «δεν είχαν καταλήξει πουθενά» και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγνόησαν τις προσπάθειες προσέγγισης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι οι ανατολικές πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναπτύξουν ένα σχέδιο για την επανέναρξη της κρουαζιέρας «τους επόμενους μήνες».

Ο κλάδος της κρουαζιέρας ελπίζει ότι αυτή θα είναι η τελευταία επέκταση προτού επιστρέψουν τα διεθνή κρουαζιερόπλοια στην Αυστραλία.

«Αν και η απαγόρευση της κρουαζιέρας έχει παραταθεί, μπορούμε τώρα να δούμε ελπίδα για χιλιάδες Αυστραλούς των οποίων η ζωή εξαρτάται από τον τουρισμό κρουαζιέρας», δήλωσε ο Joel Katz, MD, CLIA Australasia. «Η Αυστραλία εξακολουθεί να είναι η μόνη μεγάλη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο χωρίς επιβεβαιωμένα σχέδια για την επανέναρξη της κρουαζιέρας, επομένως είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον κλάδο της κρουαζιέρας για να επιτύχουν μια γρήγορη λύση».

Ο Κατς είπε ότι τα περισσότερα μεγαλύτερα πλοία έχουν ακυρώσει ταξίδια εκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου και ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προετοιμασίας για να ετοιμαστούν τα πλοία να επιστρέψουν. Τόνισε, «Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να υπογράψουν τα πρωτόκολλα της βιομηχανίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια προσεκτική και υπεύθυνη αναβίωση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Αυστραλία».