Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η άνοδος των αεροπορικών ναύλων συνέβαλε στο να παραμείνει ο ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερος από το αναμενόμενο, τον περασμένο μήνα.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) επιβεβαίωσε ότι το επίπεδο του Consumer Princes Index (CPI) αυξήθηκε 8,7% τους 12 μήνες έως τον Μάιο (αμετάβλητο από τον Απρίλιο).

Οι αεροπορικοί ναύλοι αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με μια μικρότερη άνοδο 2,8% μεταξύ των δύο μηνών του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη ανοδική επίδραση προήλθε από τα ευρωπαϊκά δρομολόγια.

Σύμφωνα με το ONS «το Πάσχα μπορεί να επηρέασε τις κινήσεις στους ναύλους. Φέτος, οι τιμές Απριλίου συγκεντρώθηκαν μετά το Πάσχα και μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα ένα σχετικά χαμηλό αριθμό Απριλίου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

Πέρυσι, η συλλογή τιμών του Απριλίου κάλυψε την περίοδο του Πάσχα και είχε ως αποτέλεσμα ένα σχετικά υψηλό ποσοστό Απριλίου. Με τη σειρά τους, αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν εν μέρει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η αύξηση των τιμών για τα αεροπορικά ταξίδια, τα ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανοδική συνεισφορά.

Οι τιμές για ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν, συνολικά, κατά 6,8% το έτος έως τον Μάιο του 2023, από 6,4% τον Απρίλιο και το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1991.

«Η αύξηση του ετήσιου ποσοστού μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2023 ήταν αποτέλεσμα μικρών ανοδικών επιπτώσεων από μια ποικιλία από πιο λεπτομερείς κατηγορίες.

«Οι μεγαλύτερες προήλθαν από πολιτιστικές υπηρεσίες (ιδιαίτερα τα τέλη εισόδου σε εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής). παιχνίδια, παιχνίδια και χόμπι (ιδιαίτερα παιχνίδια στον υπολογιστή). και πακέτα διακοπών.»