Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ξεκάθαρη ήταν η ανάκαμψη του τομέα φιλοξενίας στην Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η αύξηση του ενεργειακού κόστους μείωσε δραστικά τα περιθώρια κέρδους στις επιχειρήσεις διαμονής.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ιταλία ήλπιζε να ευθυγραμμιστεί στα επίπεδα του 2019 το καλοκαίρι του 2022. Αλλά το κύμα νέων μολύνσεων στα τέλη Ιουνίου, τα ακριβά καύσιμα, το χάος στα αεροδρόμια και ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός αποδυνάμωσαν την προοπτική.

  • Με βάση τα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις το θερινό τρίμηνο (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) +15,5% σε σχέση με το 2021.
  • Για τους Ιταλούς τουρίστες, η αύξηση ήταν +5,1%, ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά +35,4%.

Μείωση 6,9% στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019

Σε απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια τουρίστες εγγεγραμμένοι στις εγκαταστάσεις διαμονής στην Ιταλία, για συνολικά 198,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, μείωση 6,9% σε σχέση με το 2019.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της ομοσπονδίας εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα Assoturismo Confesercenti, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Τουριστικών Μελετών Φλωρεντίας.

Ως εκ τούτου, το τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε σηματοδότησε την επιστροφή στην «κανονικότητα» των καλοκαιρινών διακοπών και μια σημαντική εδραίωση της αύξησης των τουριστικών ροών.

Τα καταλύματα φιλοξένησαν κυρίως Γερμανούς τουρίστες, αλλά και επισκέπτες από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περιοχές με τις πιο σημαντικές αυξήσεις

  • Βορειοδυτικά +18,5%.
  • Βορειοανατολικά +16,8%.
  • Κέντρου +16,2%.

Για τις νότιες περιοχές και τα νησιά, η εκτιμώμενη ανάπτυξη είναι +10,3%.
Συνολικά, τα παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα κατέγραψαν αύξηση περίπου +11% σε ξένους και Ιταλούς σε σύγκριση με το 2021, +21,9% τα παραλίμνια θέρετρα, +20,5% ο αγροτικό και ο τουρισμός περιπέτειας και +18,1% οι ιαματικές περιοχές.

Ωστόσο, η πιο σημαντική ανάκαμψη του ιταλικού τουρισμού ήταν αυτή των πόλεων και των κέντρων τέχνης. Σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν +31%.

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στηρίζεται στην παράταση της σεζόν.

Σε απόλυτες τιμές, η αναμενόμενη μεταβολή για τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι πάνω από +2,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σε σύνολο 44,3 εκατομμύρια. Μεγαλύτερη αισιοδοξία σηματοδοτούν οι εταιρείες στις πόλεις τέχνης με +15,9% κρατήσεων.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους μειώνει δραστικά τα περιθώρια κέρδους

«Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν πρακτικά τριπλασιάσει το κόστος, σχολιάζει ο Vittorio Messina, πρόεδρος της Assoturismo Confesercenti.

Αυτό έχει μειώσει τα περιθώρια για τις ιταλικές τουριστικές εταιρείες, αφού τα πακέτα για την καλοκαιρινή περίοδο πωλήθηκαν πριν από τις αυξήσεις.

Η σχεδόν επιστροφή του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα είναι σίγουρα πολύ καλά νέα. Αλλά χωρίς συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, χιλιάδες καταλύματα και δραστηριότητες στον κλάδο δεν θα να είναι σε θέση να χειριστούν περισσότερο τις δαπάνες για την ενέργεια και θα αναγκαστούν να κλείσουν».