Για μερικά χρόνια τώρα, η Κούβα έχει αρχίσει να ανοίγει την οικονομίας της. Ως εκ τούτου και χάρη στις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στη χώρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μετά από δεκαετίες απομόνωσης, η τουριστική βιομηχανία της Κούβας ανέφερε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2015. Ο αριθμός ρεκόρ των ταξιδιωτών, ωστόσο έχει προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα για τους ντόπιους – την έλλειψη τροφής.

Επιπλέον, τα αγαθά που οι Κουβανοί είχαν συνηθίσει να έχουν, δεν είναι πια διαθέσιμα. Το φαγητό πηγαίνει στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των τουριστών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν τις υψηλές τιμές, τις οποίες οι ντόπιοι δεν μπορούν. Οι λόγοι για τις ολέθριες συνέπειες από την άνθηση του τουρισμού της Κούβας είναι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, όχι μόνο το εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά ο ανεπαρκής κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η διαφορά μεταξύ των τιμών των τροφίμων και των μισθών είναι αστρονομική. Τα έσοδα από τον τουρισμό της Κούβας ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τον αυξανόμενο ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι περισσότεροι Κουβανοί εξακολουθούν να εργάζονται για τις κρατικές επιχειρήσεις. Γι ‘αυτούς, το να αγοράσουν ένα κιλό κρεμμύδια και ντομάτες θα χρειαστούν το 10% του βασικού μισθού τους, ο οποίος είναι περίπου $ 25 το μήνα.

Σύμφωνα με τον Juan Alejandro Triana, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει επαρκώς στη γεωργία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή η οποία έχει προγραμματιστεί για 11 εκατ. ανθρώπους δεν μπορούν να θρέψει τα 3,5 εκατ. επιπλέον τουριστών.

Έτσι, τα ανώτατα όρια τιμών απλά μετέφεραν τα αγαθά στην εμπορική αγορά ή ακόμη και στη μαύρη αγορά. Σύμφωνα με τον Χουάν Alejandro Triana, η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη. Εάν δεν γίνει τίποτα μέσα σε πέντε χρόνια, το φαγητό θα γίνει ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε χαρακτηριστικά.