Στον ήσυχο λοφίσκο ενός ελαιώνα στην Φοινικούντα της Μεσσηνίας βρίσκεται μια από τις πιο μοναδικές εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας και της Ευρώπης, που έχει γίνει viral και έχει κάνει πολλά εξειδικευμένα Μέσα να «παραληρούν».

Ο λόγος για την Villa Ypsilon, σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποτελεί συνέχεια του φυσικού τοπίου. Το σπίτι είναι κατασκευασμένο σε έναν λόφο που προσφέρει θέα προς την θάλασσα, ενώ από τα ανατολικά έχει θέα προς το βουνό.

Διαθέτει μια πράσινη οροφή σε σχήμα “ύψιλον”, από την οποία έχει πάρει και το όνομά της.

Οι καμπυλωτές της επιφάνειες έχουν σχεδιαστεί για να πλαισιώνουν ακριβείς πανοραμικές απόψεις, να παρέχουν προστασία από τον ήλιο και να οριοθετούν τρεις ξεχωριστές αυλές που λειτουργούν ως ημισφαίρια που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο ήλιος.

Στην οροφή του κτηρίου σχηματίζονται τρεις «αυλές» που φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο κατά την διάρκεια της ημέρας.

H Villa Ypsilon έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Θεόδωρο Σαραντόγλου Λαλί και Dora Sweijd του αρχιτεκτονικού γραφείου LASSA architects.

«Το ύψος του σπιτιού είναι περιορισμένο στο ύψος των ελαιόδεντρων που το περιβάλλουν για να είναι ενσωματωμένο με τον περιβάλλοντα χώρο», σημειώνει ο Θοδωρής Σαραντόγλου.

Οι εσωτερικοί του χώροι είναι οργανωμένοι σε δύο βασικά μέρη.

Μια πιο ιδιωτική περιοχή που περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια και μια πιο κοινόχρηστη περιοχή που περιλαμβάνει την κουζίνα και το σαλόνι.