Η Επιτροπή Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλένθια ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο για την απαγόρευση της τουριστικής στέγασης στο μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου, Ciutat Vella.

Αυτή η απόφαση, που υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές ομάδες (PP, Compromís, PSPV και Vox), έχει ως στόχο τη διατήρηση του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής.

Η πρόταση θα απαγορεύσει την τουριστική στέγαση σε οποιοδήποτε κτίριο κατοικιών εντός της Ciutat Vella. «Θέλουμε η Ciutat Vella να είναι μια κατοικημένη γειτονιά και γι’ αυτό τα τουριστικά διαμερίσματα δεν θα είναι συμβατά στα κτίρια όπου μένουν κάτοικοι», εξήγησε ο Σύμβουλος Πολεοδομίας Χουάν Γκίνερ .

Η τροποποίηση του Ειδικού Σχεδίου Ciutat Vella (PEP) περιλαμβάνει γειτονιές όπως οι Velluters, Pilar, Mercat, Carmen, La Seu και μέρος της Xerea. Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται υψηλός κορεσμός τουριστικών κατοικιών, με το Mercat να έχει 50,3 τουριστικές κατοικίες ανά εκατό κατοίκους, το La Seu 39,2, το San Francesc 27,8 και το Carmen 27,3, σε σύγκριση με 13,9 σε άλλες τουριστικές περιοχές της πόλης.

Η τουριστική στέγαση θα επιτρέπεται μόνο σε κτίρια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό στο San Francesc και σε μέρη της Xerea. Οι υπάρχουσες τουριστικές κατοικίες με τις κατάλληλες άδειες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά δεν θα επιτρέπονται νέες τουριστικές κατοικίες.

Ο νέος αυτός κανονισμός πρέπει να περάσει από ολομέλεια και να λάβει έκθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τερματίζει επίσης ένα προηγούμενο σχέδιο που επέτρεπε σε άτομα να νοικιάζουν τα σπίτια τους για διακοπές για 60 ημέρες το χρόνο.

«Η πρόταση στοχεύει να εγγυηθεί την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους , να διατηρήσει τις αξίες της κληρονομιάς του ιστορικού κέντρου και να προστατεύσει το παραδοσιακό εμπόριο », τόνισε ο Giner.

Οι τουριστικές ενώσεις διαμερισμάτων, όπως η Viutur και η Avaec, αντιτάχθηκαν στην αλλαγή και ασκούν έφεση κατά της απόφασης. Υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί αυστηροποιούν τα κριτήρια για τα τουριστικά καταλύματα, ενώ επιτρέπουν άλλες τριτοβάθμιες δραστηριότητες όπως ξενοδοχεία και γραφεία.

Αναφορές από την Προεδρία του Βιώσιμου Οικονομικού Μοντέλου της Βαλένθια και του Περιβάλλοντος (Mesval) δείχνουν ότι τα τουριστικά διαμερίσματα έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές ενοικίασης στο Ciutat Vella, οι οποίες έχουν αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη πόλη.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Ιστορικού Κέντρου της πόλης σημειώνει ότι η Ciutat Vella, με πληθυσμό 27.983 και 19.317 σπίτια, έχει μεγάλο αριθμό τουριστικών τοποθεσιών που αναφέρονται σε πλατφόρμες όπως η Booking και η Airbnb .

Με αυτή την απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια στοχεύει να εξισορροπήσει τις ανάγκες τουρισμού και κατοικίας, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του στο ιστορικό κέντρο.