Η Βαρκελώνη, πρόκειται να απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες, από το 2029 και μετά.

Με τον τρόπο αυτό το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης κάνει μια προσπάθεια βελτίωσης της δυνατότητας στέγασης για τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα το συμβούλιο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για να απαλλάξει την πόλη από τις περίπου 10.000 άδειες τουριστικών διαμερισμάτων της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Το μέτρο επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εθνική στεγαστική κρίση, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη. Θα δώσει προτεραιότητα στην οικιστική χρήση σε σχέση με την τουριστική χρήση σε μία από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις της Ευρώπης.

Το σχέδιο αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση των πόλεων που αρχίζουν να καταπολεμούν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην τοπική ζωή.

Η απόφαση παρέχει στις αρχές της καταλανικής πόλης την εξουσία να ρυθμίζουν τα τουριστικά διαμερίσματα στους δήμους τους. Η Βαρκελώνη δεν έχει χορηγήσει νέες άδειες από το 2014, όταν “πάγωσε” 9.600 μονάδες, αν και ορισμένες μεταγενέστερες υποθέσεις εκκρεμούν με δικαστικές αποφάσεις.

Η πόλη γνώρισε μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια κατοικιών, καθώς η στεγαστική προσφορά για τους κατοίκους της περιοχής έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία.

Ο Jaume Collboni, δήμαρχος της πόλης, χαρακτήρισε τα μέτρα ως “σημείο καμπής” για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης στη στέγαση, ειδικά για τους νέους.

Αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα, αλλά πιστεύει ότι θα ανοίξουν μια σημαντική πολιτική και κοινωνική συζήτηση. “Χρειάζεται περισσότερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι να την προσφέρουμε, ώστε η εργατική μεσαία τάξη να μη χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση”, είπε ο Collboni. “Αυτό το μέτρο δε θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτεί μια αλλαγή”.

“Θέλουμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα να ζούμε στη Βαρκελώνη και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την στεγαστική κρίση από την οποία υποφέρουμε εδώ και χρόνια”, έγραψε στο X.

Εν τω μεταξύ, η αντιδήμαρχος, Laia Bonet, δήλωσε ότι η πενταετία πριν από τη λήξη των αδειών θα λειτουργήσει ως μια μορφή “αποζημίωσης” για τους ιδιοκτήτες.