Σύνταξη: tourismtoday.gr

“Στοπ” στα κρουαζιερόπλοια την καρδιά της Βενετίας, βάζουν οι ιταλικές αρχές. Ενέκριναν την απαγόρευση εισόδου κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά από αίτημα της UNESCO.

Ο πολιτιστικός φορέας του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα πλοία προκαλούν ρύπανση. Και διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης, η οποία ταλαιπωρείται και από πλημμύρες.

Oι Ιταλοί υπουργοί συμφώνησαν ότι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν θα εισέρχονται στο κανάλι Giudecca της πόλης, το οποίο οδηγεί στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Τα μεγάλα πλοία θα αγκυροβολούν στο βιομηχανικό λιμάνι της πόλης Marghera, έως ότου βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι χαιρέτισε την κίνηση. Και την χαρακτήρισε ως «σωστή απόφαση, που περίμενε για χρόνια».

Τα κρουαζιερόπλοια επί του παρόντος δεν μπορούν να εισέλθουν στη Βενετία λόγω των περιορισμών κορωνοϊού. Και από την απουσία τους έχει βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που περιβάλλει την πόλη.

Οι προηγούμενες πρωτοβουλίες για τη διακοπή της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων έχουν αποτύχει. Το 2013, η κυβέρνηση απαγόρευσε πλοία βάρους άνω των 96.000 τόνων από το κανάλι Giudecca. Κάτι που δεν τηρήθηκε τελικά.
Άλλα σχέδια για εκτροπή κρουαζιερόπλοιων από το κέντρο της Βενετίας ανακοινώθηκαν το 2017. Αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως.