Η Βενετία δοκιμάζει εκτενώς ένα αμφιλεγόμενο σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας για πρώτη φορά.

Το επονομαζόμενο έργο «Μωυσής» τέθηκε σε λειτουργία, για την προστασία της πόλης από καταστροφικές πλημμύρες στο μέλλον.

Περιπτώσεις διαφθοράς και εγκλήματος έχουν επισκιάσει το έργο στο παρελθόν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός .κ. Γκιόσεπε Κοντέ στη Βενετία κατά την εναρκτήρια τελετή. «Ας επικεντρωθούμε όλοι στο στόχο: όλοι πρέπει να ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει».

Το “Μωυσής” είναι στα σχέδια εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο η γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα καθυστέρησαν επανειλημμένα το έργο μαμούθ.

Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τελικά στα τέλη του 2021 και κοστίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό το φθινόπωρο θα αναμένουμε να προστατεύσει την πόλη από πλημμύρες, δήλωσε ο Κοντέ.

Η Βενετία αντιμετωπίζει συνεχώς πλημμύρες, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ρεκόρ πλημμύρας είχε προκαλέσει καταστροφές και έθεσε τον τουρισμό σε ακινησία.

Μετά από αυτό, οι πολιτικοί είχαν υποσχεθεί ότι το “Μωυσής” θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Βενετίας και περιβαλλοντολόγοι έχουν αμφιβολίες για τα οφέλη του έργου. Φοβούνται ότι η υπόγεια εγκατάσταση, όπου τα εμπόδια μπορούν να επεκταθούν σε τρεις εισόδους λιμνοθάλασσας, θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Ακτιβιστές διαδήλωσαν επίσης κατά του έργου.