Η Βενετία είναι ο τρίτος φθηνότερος προορισμός για απόδραση στην πόλη, από την άποψη ότι είναι η πιο προσιτή και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δωρεάν δραστηριοτήτων και αξιοθέατων. Αυτό αποκάλυψε σε πρόσφατη έρευνά της σε 100 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης ο ιστότοπος κρατήσεων μετακινήσεων Omio.

Η κατάταξη θα είναι αναμφίβολα έκπληξη για πολλούς, λόγω της φήμης της πόλης ως ακριβού προορισμού προσανατολισμένου στα πολυτελή ταξίδια – και του γεγονότος ότι οι Βενετοί κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά το ιστορικό κέντρο της πόλης, εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους στέγασης.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να εντοπίσει τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς για επίσκεψη με μειωμένο προϋπολογισμό, λόγω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα καθημερινά κόστη.

Στόχος ήταν επίσης να δείξει στους τουρίστες ότι μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα εάν οργανώσουν το ταξίδι τους εκμεταλλευόμενοι δωρεάν προσφορές και ευκαιρίες, καθώς και σκεπτόμενοι προσεκτικά πού πάνε.

Βρέθηκε ότι η Βενετία έχει συνολικά 136 δωρεάν τουριστικά αξιοθέατα, 22 δωρεάν μουσεία και 58 ξεναγήσεις που χαρακτηρίζονται ως «προσιτές». Η μελέτη ανέδειξε επίσης τα 186 δημόσια σιντριβάνια της πόλης, τα οποία οι τοπικές αρχές προέτρεψαν αυτό το καλοκαίρι τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν τις αγορές εμφιαλωμένου νερού.

Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε το κόστος διαμονής και έθεσε το κόστος ενός 24ωρου εισιτηρίου δημόσιας συγκοινωνίας στη Βενετία στα 21,88 ευρώ: αρκετές φορές υψηλότερες από τις τιμές που αναφέρονται για άλλες πόλεις στην κορυφή της κατάταξης.

Η Βενετία προωθεί τη χρήση του δικτύου της με σιντριβάνια εν μέσω προσπαθειών για την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων.

Η μέση τιμή μιας μπύρας στην πόλη φαινόταν επίσης συγκριτικά υψηλή στα 4,38 ευρώ, αν και ήταν χαμηλότερη από την ευρωπαϊκή μέση τιμή των 4,91 ευρώ.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να περιμένουν ότι ένα γεύμα για δύο σε ένα μέσο εστιατόριο θα τους κοστίσει περίπου 61 ευρώ – δηλαδή, αρκεί να μην περιπλανηθούν σε καμία από τις τουριστικές παγίδες που είναι διαβόητες για τις εξωφρενικές τιμές.

Συνολικά η Βενετία έλαβε βαθμολογία 82,3% για να πάρει την τρίτη θέση, ενώ η Μπριζ στο Βέλγιο ήρθε δεύτερη με 93,6% και η Γρανάδα ήταν πρώτη με 100%.

Οι φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης για city break διακοπές

Περαιτέρω εκπλήξεις ήρθαν στην κατάταξη για άλλες ιταλικές πόλεις: η Φλωρεντία βαθμολογήθηκε ως ο 10ος φθηνότερος ευρωπαϊκός προορισμός για διάλειμμα πόλης, με 113 δωρεάν αξιοθέατα, 17 μουσεία με δωρεάν είσοδο και ένα εισιτήριο δημόσιας συγκοινωνίας 24 ωρών που κοστίζει 4 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Νάπολη – όπου το κόστος ζωής είναι συγκριτικά χαμηλό – βαθμολογήθηκε ως ελαφρώς πιο ακριβή για επίσκεψη, στη 12η θέση. Το τουριστικό hotspot της Τοσκάνης η Πίζα ήρθε στη 13η θέση, ενώ η βόρεια πόλη του Τορίνο ήταν 23η.

Το Μιλάνο ήταν 30ο στη λίστα, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη έχει 372 δωρεάν τουριστικά αξιοθέατα, αλλά υψηλότερο κόστος για φαγητό και ποτό

Η Ρώμη ήρθε στην 37η θέση – παρά την έρευνα που λέει ότι η πρωτεύουσα έχει τεράστια 553 δωρεάν αξιοθέατα, 34 δωρεάν μουσεία και δέκα φορές περισσότερα δημόσια σιντριβάνια από τη Βενετία (1.867).