Ο Σύνδεσμος Γερμανών Οργανωτών Ταξιδιών – Reisenetz eV – ξεκινά μια ηλεκτρονική εκστρατεία μαζί με τους A&O Hostels και την Ομοσπονδιακή Ένωση Διοργανωτών Ταξιδιωτικών Σχολείων με την ετικέτα #RettetdieJugendreisen (#σώστε τα ταξίδια των νέων).

Η βιομηχανία φοβάται το τέλος των εκδρομών για νέους και σχολεία, πέραν των περιορισμών που προκλήθηκαν από την κρίση της πανδημίας, καθώς δεν επιτρέπονται νέες κρατήσεις για σχολικά ταξίδια σε καμία ομοσπονδιακή πολιτεία, ούτε για το επόμενο φθινόπωρο ούτε για το 2021.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μαθητές πηγαίνουν σχολικά ταξίδια με τους δασκάλους τους. Αυτό είναι περίπου 80.000 ταξίδια που διαρκούν αρκετές ημέρες.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία ζουν από το τουριστικό τμήμα για ταξίδια νέων και σχολικά ταξίδια. Η αύξηση του κόστους των σχολικών ταξιδιών και του χρόνου διακοπών έως και 50% είναι “περισσότερο από ρεαλιστική”, λένε οι εμπνευστές της εκστρατείας. Περίπου το ένα τρίτο των δυνατοτήτων – σε όλα τα τμήματα – θα μπορούσε να χαθεί.

Τα ταξίδια για νέους είναι εκπαιδευτικά

Προκειμένου να διατηρηθούν προσιτές προσφορές και υγιής ανταγωνισμός, περισσότεροι από 150 οργανισμοί και εταιρείες από πολυάριθμους ταξιδιωτικούς συλλόγους παιδιών και νέων απαιτούν οικονομική βοήθεια από το κράτος και τις ομοσπονδιακές πολιτείες. Γιατί τα ταξίδια για νέους είναι τόσο σημαντικά; “Τα ταξίδια για νέους είναι εργασία για νέους”, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Reisen Network, κ. Χόλγκερ Σίντελ, “οι εποπτευόμενες τοποθεσίες μάθησης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη παιδιών και νέων.”

Συνολικά, περισσότερες από 150 ενώσεις και εταιρείες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, εκτός από τις αλυσίδες ξενοδοχείων και ξενώνων A&O, Meininger and Generator, καθώς και τον διοργανωτή σχολικών ταξιδιών της Deutsche Bahn, ταξίδια κατηγορίας DB, Alpetour, Ruf Jugendreisen και Go Jugendreisen. Άλλοι σύλλογοι όπως το Ομοσπονδιακό Φόρουμ για Ταξίδια για Παιδιά και Νεολαία, η Ένωση Γερμανικών Σχολικών Οίκων και η Ομοσπονδιακή Ένωση Ατομικών και Εκπαιδευτικών Εμπειριών υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο που απευθύνεται σε νέους, δασκάλους και οικογένειες, καθώς και σε όλους τους υπεύθυνους, που ζητούν υποστήριξη.