Οι βιώσιμες τάσεις των πράσινων αεροπορικών εταιρειών, της οικολογικής φιλοξενίας, των βιώσιμων αξιοθέατων, των προϊόντων τοπικής προέλευσης και των μακρόπνοων κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα αντιπροσωπεύουν βασικές εστίες στο Arabian Travel Market (ATM) 2023, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC) από 1- 4 Μαΐου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το θέμα του «Working Towards Net Zero», η 30η έκδοση του ATM θα δει εμπειρογνώμονες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στα ΗΑΕ για να εξερευνήσουν το απελευθερωμένο μέλλον των παγκόσμιων ταξιδιών.

Η επερχόμενη έκδοση της εκδήλωσης θα αξιοποιήσει τη θέση της Μέσης Ανατολής ως παγκόσμιου ηγέτη στην πράσινη καινοτομία, παρέχοντας ένα φόρουμ στο οποίο οι επαγγελματίες του ταξιδιού, του τουρισμού και της φιλοξενίας μπορούν να επιδείξουν βιώσιμες εξελίξεις ενώ μοιράζονται γνώσεις και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κλάδο.

Η Danielle Curtis , Διευθύντρια Έκθεσης ME, Arabian Travel Market, δήλωσε: «Η 30η έκδοση του ΑΤΜ όχι μόνο θα οδηγήσει στη σημασία της εργασίας προς το καθαρό μηδέν στον τουριστικό τομέα της Μέσης Ανατολής, αλλά θα παρουσιάσει επίσης τα πρακτικά βήματα που γίνονται τη βιομηχανία μας για την επίτευξη περιφερειακών και παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας.

«Το ATM ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι του προς το καθαρό μηδέν και η επερχόμενη έκδοσή του θα φωτίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τον υπεύθυνο τουρισμό σε όλη την περιοχή μας και πέραν αυτής», πρόσθεσε ο Curtis. «Από την αεροπορία και τα αξιοθέατα μέχρι τα θέρετρα και τα εστιατόρια, προσβλέπουμε στη διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζει η Μέση Ανατολή –και θα συνεχίσει να παίζει– στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου ταξιδιωτικού κλάδου χωρίς άνθρακα».

Σύμφωνα με το Sustainable Travel International, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ATM 2023, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν επισημάνει πέντε βιώσιμες τάσεις που έχουν ήδη αποκτήσει σημαντική δυναμική στη Μέση Ανατολή και οι οποίες φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο συνεχιζόμενο ταξίδι του κλάδου προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Πιο πράσινες αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο επενδύουν σε καινοτομίες αιχμής για να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αεροπορικών ταξιδιών στο περιβάλλον, και οι αεροπορικές εταιρείες με έδρα τη Μέση Ανατολή διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Η Etihad Airways, για παράδειγμα, έλαβε πρόσφατα το βραβείο Environmental Sustainability Innovation of the Year από το Centre of Aviation (CAPA) για την πρόοδό της προς τους καθαρούς μηδενικούς στόχους και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Όχι μόνο η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι αναμένει να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα μιας χρήσης κατά 80% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά είναι επίσης σε τροχιά να επιτύχει μείωση 20% στην ένταση των εκπομπών του επιβατικού στόλου έως το 2025.

Σε άλλες περιοχές της περιοχής, η Qatar Airways σημειώνει σημαντική πρόοδο προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω παρόμοιων πρωτοβουλιών, όπως η μείωση των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση νερού. Η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης πραγματοποιήσει μια σειρά από αεροδυναμικές βελτιώσεις στον στόλο της και εργάζεται για την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω πιο αθόρυβων, πιο αποδοτικών κινητήρων.

Eco ξενοδοχεία και θέρετρα

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν τη βιώσιμη απόδοση των αεροσκαφών τους, τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα εργάζονται επίσης επιμελώς για να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στο επίπεδο του εδάφους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Άμπου Ντάμπι (DCT Abu Dhabi) ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με το Hotelbeds για να βοηθήσει στην αύξηση των εισερχόμενων ταξιδιών, προωθώντας παράλληλα προσφορές πράσινης φιλοξενίας σε όλο το εμιράτο.

Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η Μέση Ανατολή φιλοξενεί ήδη μια ποικιλία από οικολογικά ξενοδοχεία και θέρετρα, πολλά από τα οποία έχουν εξαλείψει πλαστικά μιας χρήσης, ενσωματωμένο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό και βοηθητικά προγράμματα και έχουν ενσωματώσει ανανεώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ως μέρος. για την ανάπτυξη και τη διατήρησή τους. Σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως η ηλιακή ενέργεια, αυτά τα μέτρα επιτρέπουν στους τουρίστες σε όλη την περιοχή να απολαμβάνουν κορυφαίες εμπειρίες επισκεπτών που δεν κοστίζουν στη γη.

Αειφόρα αξιοθέατα και δραστηριότητες

Η Μέση Ανατολή διαθέτει μια αυξανόμενη σειρά από αξιοθέατα και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να έχουν αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συνεισφέρουν θετικά στα τοπικά οικοσυστήματα και κοινότητες. Το Sand Sherpa στο Ντουμπάι, για παράδειγμα, προσφέρει οικολογικές περιπέτειες που κυμαίνονται από βιώσιμο κάμπινγκ έως σαφάρι άγριας ζωής σε προστατευμένες περιοχές.

Αλλού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Terra – The Sustainability Pavilion, που αναπτύχθηκε αρχικά για την Expo 2020 Dubai και τώρα βρίσκεται στο Expo City Dubai, συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με ένα καθηλωτικό ταξίδι μέσα από τις ρίζες των δασών και τα βάθη των ωκεανών. Αυτή η συναρπαστική, παιχνιδιάρικη και στοχαστική εμπειρία έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει επισκέπτες όλων των ηλικιών σε ένα συναισθηματικό ταξίδι, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές μας στο περιβάλλον και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Προϊόντα τοπικής προέλευσης

Ο τομέας της φιλοξενίας της Μέσης Ανατολής σημειώνει σημαντική πρόοδο στη βιωσιμότητα μέσω της ανάπτυξης βιώσιμων προσφορών τροφίμων και ποτών (F&B). Το εστιατόριο Lowe με έδρα το Ντουμπάι, για παράδειγμα, έχει επικεντρωθεί στην παράδοση νόστιμων γευμάτων που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 2019. Ο Baron της Βηρυτού, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα για να δημιουργήσει όλες τις συνταγές του, ενώ το Sanderson του Abu Dhabi χρησιμοποιεί καλαμπόκι άμυλο για την κατασκευή των φιλικών προς το περιβάλλον μπανιέρες τροφίμων και μαχαιροπήρουνων.

Όλες αυτές οι τάσεις και πολλές άλλες κινητοποιούνται και διευκολύνονται από μια σειρά από κυβερνητικές στρατηγικές βιώσιμου τουρισμού, οι οποίες ισχύουν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, το Dubai College of Tourism (DCT) και το Dubai Sustainable Tourism (DST) – που αποτελούν μέρος του Τμήματος Οικονομίας και Τουρισμού του Ντουμπάι (DET) – ξεκίνησαν ένα νέο μάθημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ενισχύσουν τις προσφορές βιώσιμου τουρισμού ως το εμιράτο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το COP28 τον Νοέμβριο του 2023. Διαθέσιμο στην καινοτόμο πλατφόρμα εκμάθησης του Ντουμπάι, Dubai Way, αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικονομήσουν νερό και ενέργεια μέσω αποτελεσματικών πρακτικών πράσινης διακυβέρνησης και προμηθειών.

Σε άλλες περιοχές της περιοχής, η Στρατηγική Τουρισμού του Ομάν 2040 στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών του σουλτανάτου εντός των επόμενων δύο δεκαετιών. Η Σαουδική Αραβία εργάζεται επίσης για να καθιερωθεί ως ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός μέσω έργων που συνδυάζουν εμπειρίες επισκεπτών παγκόσμιας κλάσης και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς προωθεί τον φιλόδοξο στόχο της να αυξήσει τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ως μέρος του Vision 2030.

Η συλλογική δέσμευση περιφερειακών ηγετών για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης ταξιδιωτικής βιομηχανίας θα προσφέρει ένα ιδανικό πλαίσιο για τα πάνελ, τα εργαστήρια και τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ATM 2023, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ηγέτες του κλάδου και οι επαγγελματίες του τουρισμού από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να καταλύσουν ταξίδι στο καθαρό μηδέν.

Το ATM 2023 θα προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα για περιφερειακούς εμπειρογνώμονες για να εξερευνήσουν το βιώσιμο μέλλον του κλάδου τους ενόψει του COP28, που θα πραγματοποιηθεί στο Expo City Dubai τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Κάθε χρόνο, το ATM υπογραμμίζει συγκεκριμένες πτυχές του ταξιδιού που θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει ο κλάδος προς τα εμπρός. Η έκδοση του 2023 θα διερευνήσει πώς είναι πιθανό να εξελιχθούν οι καινοτόμες τάσεις βιώσιμων ταξιδιών, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν
στρατηγικές ανάπτυξης σε βασικούς κάθετους τομείς.

Το ATM 2023 θα περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία βιωσιμότητας στα ετήσια βραβεία εκθετών του για πρώτη φορά. Οι εκθέτες οργανισμοί θα αναγνωρίζονται με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των περιπτέρων τους, καθώς και τις προσπάθειές τους να
μειώσουν ή να αντισταθμίσουν τα αποτυπώματα άνθρακα τους.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ATM 2023 αναπτύσσεται ειδικά για να αντιμετωπίσει ζητήματα αειφορίας σε όλη την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, με σχόλια από ηγετικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία τμημάτων της αγοράς, όπως προορισμούς, ταξιδιωτική τεχνολογία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιέρες, φιλοξενία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ξενοδοχεία.

Το ATM 2022 προσέλκυσε περισσότερους από 24.000 επισκέπτες και φιλοξένησε περισσότερους από 31.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 1.600 εκθετών και παρευρισκομένων από 151 χώρες, σε 10 αίθουσες του DWTC.