Εξαιρετικά σημαντική είναι η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων για τους ταξιδιώτες πολυτελείας όλων των ηλικιών, με την πλειοψηφία να αναφέρει ότι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή, κατά την επιλογή κράτησής τους σε κάποιο resort.

Ειδικότερα,  έρευνα για τη Βιωσιμότητα στον τομέα των Boutique και Πολυτελών ξενοδοχείων – διαπίστωσε ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί τη βιωσιμότητα ως σημαντικό παράγοντας στην επιλογή ενός θέρετρου, ποσοστό το οποίο ήταν ακόμη υψηλότερο για τους ευρωπαίους καταναλωτές, αγγίζοντας το 90%.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων Bouteco, κατέδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ (47%) των παραθεριστών ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ενεργά με την εργασία στην κοινότητα ενώ βρίσκεται σε διακοπές – αν και μόνο το 25% έχει πράγματι κάνει αυτό το είδος εργασίας μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, οι επισκέπτες ήταν ξεκάθαροι ότι δεν κάνουν έκπτωση στην άνεσή τους. Μάλιστα το 42% ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα βιώσιμο ξενοδοχείο αλλά μόνο εάν αυτό δεν θα σήμαινε οποιαδήποτε έκπτωση στην πολυτέλεια ή την άνεσή τους.

Επίσης, η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα για όλες τις γενιές με την Bouteco να διαπιστώνει ότι οι ηλικιωμένοι πλούσιοι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο για περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ οι νέοι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη έμφαση στα κοινωνικά και κοινοτικά ζητήματα.

Ο Holly Tuppen, εμπειρογνώμονας στον τομέα της βιωσιμότητας, δημοσιογράφος και συνιδρυτής της Bouteco, δήλωσε: “Μέσω της έρευνας της Bouteco είμαστε ευτυχείς να ανακαλύψουμε ότι όταν πρόκειται για ταξίδια, όλες οι ηλικιακές ομάδες στρέφονται προς πιο υπεύθυνες και αυθεντικές εμπειρίες.
«Ενώ οι φορείς της βιομηχανίας διαφωνούν με τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της παγκόσμιας βιώσιμης πολιτικής, είναι σημαντικότερο από ποτέ να κινητοποιηθούν και να εξουσιοδοτηθούν όλοι οι παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας»

Having sustainability certification is more important for Europeans, with 40% considering them to be “very important”. Younger consumers – those aged under 24 – can also be swayed by a resort having official certification with 65% saying it is “important” or “very important”.

Τέλος, η κατοχύρωση της πιστοποίησης της βιωσιμότητας είναι πιο σημαντική για τους Ευρωπαίους, ενώ το 40% θεωρεί ότι είναι “πολύ σημαντική”. Οι νεότεροι καταναλωτές – οι ηλικίας κάτω των 24 ετών – μπορούν επίσης να επηρεαστούν από ένα θέρετρο που έχει επίσημη πιστοποίηση, με το 65% να λέει ότι είναι “σημαντικό” ή “πολύ σημαντικό”.