Tου Νίκου Χιωτάκη- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ
Ενώ η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού greendeal, η Ελλάδα φιγουράρει, σύμφωνα με στοιχεία τη Παγκόσμιας Τράπεζας, στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στους συγκεκριμένους τομείς. Και απέχει παρασάγγας από την επίτευξη των ευρωπαϊκών κι εθνικών στόχων.
Το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα
Σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% οδηγείται σε ταφή.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, τον οποίο πρέπει να καλύψουμε με άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Είναι ζήτημα ζωής, να καταστήσουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς μας, όχι απλά γιατί δεν μας αξίζει να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα.
Αλλά γιατί από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια τα σκουπίδια μας, εξαρτώνται σημαντικότερα ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, το περιβάλλον που ζούμε, η ποιότητα ζωής μας.
Καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε μια «επανάσταση» στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας.
Κεντρική προτεραιότητα η ενίσχυση της ανακύκλωσης
Το ευτύχημα είναι ότι πλέον σήμερα η Ελληνική Πολιτεία κινείται συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κεντρική προτεραιότητα του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αναδεικνύεται η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Oχι μόνον ως προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για να θέσουμε την Ελληνική Οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης.
Σημαντικές τομές στο νέο θεσμικό πλαίσιο ανακύκλωσης
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση, το οποίο περιέχει σημαντικές τομές που αλλάζουν την έως τώρα διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα:
- Αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των Δήμων στην υιοθέτηση κι εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον, μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων και προώθησης της ανακύκλωσης.
- Καθίσταται υποχρεωτική η χωριστή συλλογή των απόβλητων συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα ( πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).
- Για πρώτη φορά εισάγεται η ευρωπαϊκή αρχή “πληρώνω όσο πετάω”. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους Δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο.
- Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη στους Δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή, με στόχο να αλλάξει άμεσα αυτή η παρωχημένη πρακτική.
- Θεσπίζεται ότι όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για τέσσερα χωριστά ρεύματα.
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα στην ανακύκλωση
Με πνεύμα συνεργασίας λοιπόν, ευελιξία αλλά και ένα αποτελεσματικό και διάφανο θεσμικό πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια να κάνει το άλμα στην ανακύκλωση και να αποτελέσει τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη. Με τους πολίτες ασφαλώς στην «πρώτη γραμμή».