Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ανοίξει την τουριστική σεζόν από τον Ιούλιο.

Αβέβαιο όμως παραμένει το ποια μπορεί να είναι η ζήτηση για τα βουλγαρικά θέρετρα και ποια μέτρα θα αυξήσουν την ελκυστικότητα του προορισμού για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της χώρας σκοπεύουν να παύσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τις 13 Μαρτίου.

Στο εγγύς μέλλον, θα επιτρέπονται ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου με αποστάσεις ασφαλείας, θα λειτουργήσουν και πάλι καφετέριες, εστιατόρια και επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν τραπέζια και καρέκλες μετά από κάθε επισκέπτη.

Τα σενάρια επανεκκίνησης του τουρισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας αναπτύσσει διάφορα σενάρια για την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα παρέχει το 18% του ΑΕΠ της χώρας το 2020.

Σύμφωνα με την επικεφαλή του Τμήματος Τουρισμού της Βουλγαρίας, κα. Νικολίνα Αντζέλκοβα, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, η σεζόν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν ήδη από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, στις 17 Ιουνίου προς το παρόν αναμένονται τουριστικές πτήσεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να προσελκύσουν τουρίστες και να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, οι βουλγαρικές αρχές συζητούν διάφορα μέτρα, όπως η ακύρωση χρεώσεων για ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και η τοποθέτησή τους σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.

Το Υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας πρότεινε να τοποθετηθούν πύργοι διάσωσης στις παραλίες σε απόσταση 150 μέτρων και να τους ενισχυθούν με γιατρούς.

Ίσως οι τουρίστες να πρέπει να συμπληρώνουν ειδικές δηλώσεις στις οποίες να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας τους, ποια μέρη θα επισκεφτούν, να επιβεβαιώσουν ότι γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλείας και να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή τους.

Εσωτερικός τουρισμός και κουπόνια

Όπως στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η αποκατάσταση του τουρισμού στη Βουλγαρία θα ξεκινήσει με την εσωτερική αγορά.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση σκέφτεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κουπονιών για κατοίκους της χώρας.

Η Βουλγαρία ελπίζει επίσης σε κοινούς κανόνες για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων εντός της ΕΕ. Σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, η κ. Αντζέλκοβα τόνισε την ανάγκη απλοποίησης του καθεστώτος βίζα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Τι λένε οι τουριστικοί πράκτορες

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ταξιδιωτικών πρακτόρων που αναφέρθηκαν στο θέμα (ICS Travel Group, Coral Travel, ANEX Tour, TEZ TOUR, Intourist), με την επιφύλαξη του ανοίγματος των συνόρων της Ρωσίας και της ΕΕ, καθώς και την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, η κίνηση στα βουλγαρικά θέρετρα τον Αύγουστο θα παραμείνει ζωντανή.

«Ο Αύγουστος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας για ταξίδια στη Βουλγαρία, τον Σεπτέμβριο, η ζήτηση ήδη αρχίζει να μειώνεται σημαντικά», λέει η Coral Travel. Η ICS Travel Group διευκρινίζει ότι η τουριστική ροή προς τη Βουλγαρία είναι ενεργή έως τις 15-20 Σεπτεμβρίου.

Η TEZ TOUR αναμένει ότι μετά την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας θα υπάρξει μια ισχυρή θετική τάση.

Ωστόσο, είναι πρόωρο να γίνουν προβλέψεις άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με το χρόνο άρσης των εσωτερικών και εξωτερικών περιορισμών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Πρέπει να περιμένουμε την άρση των μέτρων καραντίνας», συνοψίζει η TUΙ Ρωσίας.

Απλούστευση του καθεστώτος της βίζας

Οι ρωσικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες συμφωνούν ότι η κατάργηση των θεωρήσεων ή η διευκόλυνση τους, την οποία συζητά η βουλγαρική πλευρά, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για βουλγαρικά θέρετρα.

Το ANEX Tour αναφέρει ως παράδειγμα τη Σρι Λάνκα, η οποία κατά τη σεζόν 2019/2020 ακύρωσε τα τέλη βίζας, τα οποία, μαζί με το ενεργό μάρκετινγκ του προορισμού και τις προσφορές από ξενοδοχεία, αύξησαν σημαντικά τη ζήτηση.

Όπως προσθέτουν οι ειδικοί του Intourist, η απλούστευση του καθεστώτος θεώρησης θα μπορούσε να εντείνει την πώληση ταξιδιών της τελευταίας στιγμής, κάτι που γενικά δεν είναι τυπικό για τον βουλγαρικό προορισμό.

Επίσης συζητείται η ακύρωση των χρεώσεων για ενοικίαση εξοπλισμού παραλίας.

«Η κατάργηση των τελών για τις ξαπλώστρες είναι το δεύτερο σημαντικό επιχείρημα μετά τη θεώρηση, η οποία θα προσθέσει περισσότερους τουρίστες στη Βουλγαρία», τονίζει η Coral Travel. Εκπρόσωποι της ICS Travel Group υπενθύμισαν ότι έχουν αναφέρει επανειλημμένα στις τουριστικές αρχές της Βουλγαρίας για την ανάγκη για ένα τέτοιο βήμα.

Πτήσεις από και προς τη χώρα

Ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ήδη ετοιμάσει τα προγράμματα πτήσεων προς τη Βουλγαρία, μεταφέροντας την αρχή των ναύλων από τις αρχές Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, όλα αυτά τα προγράμματα προφανώς θα προσαρμοστούν περαιτέρω, τονίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η ετοιμότητα της Βουλγαρίας να δεχτεί τουρίστες, αλλά ο χρόνος άρσης της απαγόρευσης της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας από τη Ρωσία, λένε ειδικοί.