Ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπει ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γαλλία στις 9 Ιουνίου, εφόσον διαθέτουν “υγειονομική κάρτα” με απόδειξη εμβολίου Covid-19 ή αρνητικό τεστ PCR.

Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπαίθριες βεράντες των καφέ και εστιατορίων της Γαλλίας θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά στις 19 Μαΐου μαζί με μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες συναυλιών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξή του σε περιφερειακές εφημερίδες, ο Macron περιέγραψε ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων για να ανοίξει ξανά τη χώρα και να αναζωογονήσει την οικονομία της. Η γαλλική κυβέρνηση αρχίζει αργά να άρει μερικούς αποκλεισμούς, παρά τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού.

Εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους σε τραπέζια που μπορούν να φιλοξενήσουν έξι άτομα το πολύ από τις 19 Μαΐου, όταν η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιστραφεί στις 21:00. Ανοίγουν επίσης μη απαραίτητα καταστήματα, καθώς και πολιτιστικοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έχει όρια χωρητικότητας 800 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 1.000 εξωτερικούς χώρους.

Οι γαλλικές αρχές αναμένουν ότι οι προοπτικές του Covid-19 στη χώρα θα είναι καλύτερες τον επόμενο μήνα, όταν ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα εμβολιαστεί.

Στις 9 Ιουνίου, θα επιτρέπεται σε καφετέριες και εστιατόρια να συνεχίσουν την τακτική εξυπηρέτησή τους έως τις 11:00. Επιτρέπονται εκδηλώσεις έως και 5.000 ατόμων.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος θα είναι το τέλος της νυχτερινής απαγόρευσης και η άρση των περισσότερων περιορισμών στις 30 Ιουνίου, αν και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.