Σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, αποτελεί ο γαστρονομικός τουρισμός.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία του «Παρατηρητηρίου» Τουρισμού που συντονίζει την δράση του, μέσω του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χωνιών (ΜΑΙΧ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του ΜΑΙΧ Γιώργου Μπαουράκη, «μέσω του Παρατηρητηρίου, προσπαθούμε, το ΜΑΙΧ και συνεργαζόμενοι φορείς, να αναδείξουμε με αιχμή του δόρατος το ελαιόλαδο, τις διατροφικές του άξιες, την παράδοση και την ποιότητα, τον γαστρονομικό τουρισμό».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι οι ετήσιες μελέτες μας σε θέματα γαστρονομίας, καθώς και σε θέματα χρήσης ελαιολάδου αφορούν δυο βασικούς άξονες:

  • Τι επιρροή και επίδραση μπορεί να έχει ο γαστρονομικός τουρισμός, με κύριο χαρακτηριστικό το ελαιόλαδο
  • Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα αρχαία ελαιόδεντρα, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σαν μονοπάτια τουρισμού.

Σημειώνεται ότι στο «Παρατηρητήριο» συμμετέχουν με τις ομάδες τους επιστήμονες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (ΜΑΙΧ), του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, Όλα αυτά με την συνδρομή της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.