lesvos-great kouzianΣτην 9η HORECA αναδείχθηκαν τα προϊόντα της Λέσβου στο πλαίσιο του “7ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας” με τίτλο “GReat Kouzina”. Η Λέσβος, μαζί με το νησί της Νάξου, ήταν οι μοναδικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας που ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτου Καρούμπα, συμμετείχαν στο ενιαίο περίπτερο του “Chef’s Club of Greece”, προκειμένου να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τα προϊόντα τους.

Το πρόγραμμα “GReat Kouzina” φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση και αξία στην περίφημη ελληνική κουζίνα, στα ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες ειδικούς του επισιτισμού. Πάνω απ’ όλα όμως, επιδιώκει να καθιερωθεί η νέα επίσημη διεθνής ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας, μέσω του ομώνυμου σήματος. 

Το “forum” πλαισιώθηκε από διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και ολοκληρώθηκε με το 1ο συνέδριο “GReat Kouzina”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο της έκθεσης, με τη συμμετοχή πολλών φορέων, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., ο Ε.Ο.Τ., το Ξ.Ε.Ε., ο Σ.Ε.Τ.Ε., το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α. 

Μετά την περυσινή συμμετοχή της Λέσβου μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην 8η HO.RE.CA., όπου μαζί με άλλες 7 περιοχές της χώρας είχαν παρουσιαστεί τα αντίστοιχα “Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού”, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Λέσβος έδωσε δυναμικό παρόν στον πιο καταξιωμένο και αναγνωρισμένο εμπορικό θεσμό της χώρας, στον οποίο η προσέλευση και η συγκέντρωση των επαγγελματιών του επισιτισμού και των ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, ήταν μοναδική και ασύγκριτη. 

Το stand με τα λεσβιακά προϊόντα τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μαζί με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, την πρώτη ημέρα πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Χρήστος Πάλλης, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Πάνος Λειβαδάς, ο Γεν. Γραμματέας Τουρισμού κ. Τάσος Λιάσκος, η βουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, ο διακεκριμένος chef ζαχαροπλαστικής κ. Στέλιος Παρλιάρος, η γνωστή tv chef από την Κωνσταντινούπολη κ. Μαρία Εκμεκτσίογλου, καθώς και το απλό κοινό & οι εμπορικοί επισκέπτες της έκθεσης απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό (επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, όπως ιδιοκτήτες εστιατορίων, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, προμηθευτές, χονδρέμποροι – λιανέμποροι προϊόντων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικοί πράκτορες, κ.α.), οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τοπικές λιχουδιές της Λέσβου και να ενημερωθούν για την τοπική διατροφική παράδοση και το γαστρονομικό πλούτο του νησιού. Ανάμεσα στους χιλιάδες επαγγελματίες που επισκέφθηκαν το περίπτερο του Club, ήταν και πολλοί Λέσβιοι ξενοδόχοι, οι οποίοι με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της HO.RE.CA., παρευρέθηκαν στην έκθεση.

Μετά το πέρας της έκθεσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε ικανοποιημένος για την άμεση ανταπόκριση της Λέσβου στο αίτημα του Chef’s Club of Greece, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσία της γαστρονομίας του νησιού και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Σαξιώνη για την προσωπική του παρουσία, την πλούσια προσφορά προϊόντων και την επιτόπια παρασκευή εδεσμάτων. Ευχήθηκε δε, στη νέα διεθνή ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας μέσω του σήματος “GReat Kouzina”, κυρίαρχο ρόλο να διαδραματίσουν τα λεσβιακά προϊόντα και η τοπική μαγειρική.