Σύνταξη: tourismtoday.gr

Κορυφαία αγορά προέλευσης τουριστών για την Τουρκία αναδείχθηκε το 2022 η Γερμανία, με περίπου 51.4 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της χώρας.

Ακολούθησε  η  Ρωσία με 5,2 εκατομμύρια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,4 εκατομμύρια, τη Βουλγαρία με 2,9 εκατομμύρια και το Ιράν με 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού.

Η Γερμανία ξεπέρασε τη Ρωσία το 2022

Το 2021, η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη αγορά προέλευσης για τον τουρισμό της Τουρκίας. Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών μειώθηκε ως αποτέλεσμα του περιορισμένου αριθμού πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πολύ περισσότεροι ταξιδιώτες, από ό,τι αρχικώς αναμενόταν, επισκέφθηκαν, τελικώς, την Τουρκία την  άνοιξη του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν νέες πτήσεις προς τη Ρωσία και η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ ανέκαμψε γρήγορα.

Στην περιοχή της Αττάλειας, οι Ρώσοι παραθεριστές εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα, επειδή οι Γερμανοί παραθεριστές ταξιδεύουν συγκριτικά περισσότερο στις ακτές του Αιγαίου και την Κωνσταντινούπολη.

Η Κωνσταντινούπολη πολύ μπροστά από την Αττάλεια

Πέρυσι, η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών συγκεντρώθηκε σε πέντε πόλεις: όπως ήταν αναμενόμενο, η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη με συνολικά 16 εκατομμύρια επισκέπτες. Οι περισσότεροι από αυτούς, λίγο λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο, προέρχονταν από τη Ρωσία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 1,2 εκατ., το Ιράν με 1,1 εκατ., τις ΗΠΑ με 717.000 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 613.000.

Η Αττάλεια ήρθε δεύτερη με 12,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Και πάλι, οι επισκέπτες από τη Ρωσία κατέλαβαν την πρώτη θέση με 3,0 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 2,8 εκατομμύρια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,1 εκατομμύρια, την Πολωνία με 765.000 και την Ολλανδία με 443.000.

Άλλοι κορυφαίοι προορισμοί ήταν η Μούγλα με σχεδόν 3,0 εκατομμύρια, η Σμύρνη με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια και το Aydın με 511.000 επισκέπτες

Πέρυσι, 51,4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει από καιρό αρχίσει να εστιάζει στη βιωσιμότητα.