Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Δανία ανακοίνωσε το τέλος των εσωτερικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, καθώς η χώρα δεν κατηγοριοποιεί πλέον τον ιό ως κρίσιμη ασθένεια.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτούς, δεν θα ισχύουν πλέον αρκετοί περιορισμοί όπως:

  • Απαίτηση για τεστ από τους ταξιδιώτες, μετά την άφιξη.
  • Υποχρεωτική καραντίνα σε επισκέπτες.
  • Χρήση μάσκας.
  • Προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε εγκαταστάσεις αναψυχής.
    Απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ορισμένες από τις προϋποθέσεις εισόδου θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η κυβέρνηση καθορίζει τους νέους, διευκολυνόμενους κανόνες εισόδου.

Προς το παρόν, πιστεύεται ότι η απαίτηση υποβολής τεστ πριν από την αναχώρηση θα παραμείνει αποτελεσματική, ειδικά για ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν μολυνθεί στο παρελθόν από COVID-19.

Επί του παρόντος, οι δανικές αρχές επιβάλλουν μερικούς από τους πιο περίπλοκους κανόνες εισόδου για ταξιδιώτες, καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες χωρών.

Οι ταξιδιώτες από την ΕΕ που έχουν μολυνθεί από τον ιό 11 έως 180 ημέρες πριν από το ταξίδι εξαιρούνται από κάθε απαίτηση. Οι υπόλοιποι πρέπει να πραγματοποιήσουν εξέταση PCR εντός 72 ωρών από την αναχώρηση ή 48 ωρών για χρήστες ταχείας δοκιμής αντιγόνου.
Η απαίτηση εξέτασης ισχύει ακόμη και για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Η απόφαση φαίνεται θετική και λογική, καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, το 81,2% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου 3,4 εκατομμύρια Δανοί έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο. Αλλά αποτελεί και έκπληξη μια και η Δανία καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 291.292 θετικά κρούσματα με COVID-19 και 116 θάνατοι που σχετίζονται με επιπλοκές με τον ιό έχουν αναφερθεί στη Δανία την τελευταία εβδομάδα.