Αρνητικό αντίκτυπο στην ταξιδιωτική βιομηχανία στη Μέση Ανατολή θα έχει η συνεχιζόμενη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Κατάρ και των γειτόνων του, αναφέρει το Top 100 City Destination Ranking από την WTM στο Λονδίνο.

Η έκθεση, από την Euromonitor International, αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν “νικητές μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών στη Μέση Ανατολή”.

Στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος τερμάτισαν διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ και επέβαλαν σε αυτό έναν αποκλεισμό από γη, αέρα και θάλασσα.

Η Qatar Airways είναι ο κύριος ηττημένος στην αναταραχή, με 30% των εσόδων της να απειλούνται, αναφέρει η έκθεση, ενώ όλοι οι αερομεταφορείς στην περιοχή θα παρατηρήσουν μείωση της ζήτησης -όσο οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ- όπως οι Etihad και Emirates, που έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά του Κατάρ.

Και οι τρεις αεροπορικές εταιρείες συγκαταλέγονται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, μεγαλύτερους και υψηλότερου προφίλ παγκόσμιους αερομεταφορείς τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η πρωτεύουσα του Κατάρ, η Ντόχα, κατατάσσεται στην 64η θέση στην Top 100 City Euromonitor.

Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων για το 2017 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 3 εκατ. σε επισκέπτες, ενώ μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 3,4 εκατ., ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,5 εκατ.

Οπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WTM London, Simon Press “η Qatar, Etihad και Emirates είναι από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και έχουν βοηθήσει στην αύξηση της οικονομικής ευημερίας της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία της περιοχής μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την καινοτομία .”