Ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός είναι ένας μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με αναφορές, η αγορά εξερχόμενων ταξιδιών της Κίνας αναμένεται να υπερβεί τα 163 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Ως εκ τούτου, πολλές χώρες διευκολύνουν τις απαιτήσεις εισόδου για τους κινέζους τουρίστες, προκειμένου να προσελκύσουν τους περισσότερους.

Το 2001 οι Κινέζοι πραγματοποίησαν 10,5 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ το 2017 ήταν 130 εκατομμύρια ταξίδια, καταγράφοντας αύξηση 1,238%.

Μαζί με αυτό σημειώθηκε αύξηση και των δαπανών. Οι κινέζοι τουρίστες σημείωσαν άνοδο στις δαπάνες τους ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2000, οι οποίες ανήλθαν σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Μείωση των απαιτήσεων εισόδου

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν μέτρα για να διευκολύνουν τους κατοίκους της Κίνας να φτάσουν στη χώρα τους. Για παράδειγμα, μόλις αυτό το μήνα η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής «χαλάρωσε» τους κανονισμούς για τις θεωρήσεις, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Κινέζοι και οι Ινδοί.

Στόχος είναι η τόνωση της οικονομίας και του τουρισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Malusi Gigaba ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξει απλούστευση των αιτήσεων θεώρησης βίζας εισόδου για χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Visa πολλών προορισμών στη Νότια Αμερική
Εν τω μεταξύ, στη Νότια Αμερική, ο Γραμματέας Τουρισμού της Αργεντινής, εξέφρασε την υποστήριξή του για ένα σχέδιο ελεύθερης κυκλοφορίας που εκπόνησε η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Χιλή.

Αυτό όχι μόνο θα διευκόλυνε την είσοδο κινέζων τουριστών σε αυτήν την αγορά, αλλά θα προωθούσε και μια προσφορά πολλαπλών προορισμών των τριών χωρών.

Ο υπουργός είπε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία τον Οκτώβριο. Μετά από αυτό, ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να ενταχθεί στην Αργεντινή και τη Χιλή για να δημιουργήσει την περιοχή ελεύθερης κίνησης για τους Κινέζους επισκέπτες

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των θεωρήσεων που εκδίδουν οι κυβερνήσεις τους στους πολίτες της Κίνας.