Σύνταξη tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) ανέβαλε ξανά την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδοτήσεων (ETIAS), αυτή τη φορά για το έτος 2024, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία, ούτε καν μήνα.

Η καθυστέρηση της ημερομηνίας διάθεσης του ETIAS συνέβη χωρίς καμία προειδοποίηση από την ΕΕ.

Άλλαξε απλά, την ημερομηνία στον ιστότοπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Επιτροπής της ΕΕ στο 2024, αντί για τον Νοέμβριο του 2023, όπως είχε ανακοινωθεί.

«Αναμένεται ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδοτήσεων (ETIAS) θα λειτουργήσει το 2024», αναφέρεται στον ιστότοπο, κάτω από τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Αναμένεται ότι το ETIAS θα επηρεάσει 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους από περισσότερες από 60 διαφορετικές χώρες του κόσμου, οι οποίοι επί του παρόντος ταξιδεύουν στις 27 χώρες της ζώνης Σένγκεν χωρίς να χρειάζεται να λάβουν βίζα βραχείας διαμονής, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Βρετανών, Αλβανών, Καναδών κ.ά.

Το πρόγραμμα ETIAS είχε αρχικά δρομολογηθεί το 2022 και στη συνέχεια αναβλήθηκε για το τέλος του ίδιου έτους.
Αργότερα, η ημερομηνία μεταφέρθηκε στην 1η Μαΐου 2023. Στην συνέχεια και χωρίς καμία ειδοποίηση, το ETIAS αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο του 2023.