Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν έχει ακόμη καταλήξει σε νέα ημερομηνία για την έναρξη της εφαρμογής του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES).

Αυτό επιβεβαίωσε ο eu-LISA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργική διαχείριση του EES και άλλων συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

“Ο eu-LISA επεξεργάζεται επί του παρόντος μια αναθεωρημένη προσέγγιση σχεδιασμού για την υλοποίηση του EES και της συνολικής αρχιτεκτονικής διαλειτουργικότητας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές προβλέψιμες επιπτώσεις, ανέφερε ο οργανισμός.

“Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί καμία ημερομηνία για πιθανή έναρξη λειτουργίας του EES”.

Υπενθυμίζεται ότι το EES είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2023. Ωστόσο τα μέσα Ιανουαρίου, ο eu-LISA, ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας τον Μάιο του 2023 θεωρείται πλέον αδύνατη. Ως λόγους ανέφερε τις καθυστερήσεις από την πλευρά των αναδόχων και μια αναθεώρηση.
Το EES έπρεπε να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προς έγκριση στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JHA) τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο ακόμη δεν το έχει κάνει.

Τώρα ο eu-LISA και οι άλλες εμπλεκόμενες αρχές της ΕΕ σκοπεύουν να επιτύχουν την ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του συστήματος, παραμένοντας παράλληλα ρεαλιστές και εφικτοί.

Το EES, το οποίο είναι ένα από τα πρόσφατα αναπτυγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφορικής στην ΕΕ.
Θα παρακολουθεί τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ και τη ζώνη Σένγκεν, εξαιρουμένων της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Το ίδιο θα αντικαταστήσει και τις σφραγίδες διαβατηρίων, οι οποίες θα γίνουν ψηφιακές.

Η καθυστέρηση του επηρέασε επίσης τη λειτουργικότητα ενός άλλου σημαντικού συστήματος, αυτού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).