H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Κέντρου Παρακολούθησης, ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να συγκρίνει και να ενισχύσει το δημιουργικό και πολιτιστικό δυναμικό των ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Μετά την επιτυχία της πρώτης έκδοσης το 2017, η έκδοση του 2019 παρουσιάζει ένα ανανεωμένο πορτρέτο του πολιτιστικού και δημιουργικού πλούτου της Ευρώπης σε ένα εκτεταμένο δείγμα 190 πόλεων σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Το Monitor δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, την υπηρεσία επιστήμης και τεχνογνωσίας της Επιτροπής και συνοδεύεται από ένα ανανεωμένο ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει στις πόλεις να προσθέτουν τα δικά τους δεδομένα για πιο εμπεριστατωμένη κάλυψη και συγκριτική αξιολόγηση.

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη έκδοση

· Το Παρίσι (Γαλλία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Φλωρεντία (Ιταλία) και η Λουντ (Σουηδία) κατέχουν την πρώτη θέση στις αντίστοιχες ομάδες του πληθυσμού, ενώ η Λουντ είναι μια «νέα καταχώρηση» μεταξύ των κορυφαίων πόλεων σε σύγκριση με την έκδοση του 2017.

· Οι θέσεις εργασίας στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα αυξάνονται ιδιαίτερα στις πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, με ετήσια αύξηση περίπου 12% στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), στο Ταλίν (Εσθονία), στο Βίλνιους (Λιθουανία), στην Κρακοβία και στο Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ταρτού (Εσθονία).

· Η Δυτική Ευρώπη οδηγεί στην «Πολιτιστική Δυνητικότητα», ακολουθούμενη από τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Η Δυτική Ευρώπη είναι επίσης ο κορυφαία στην «Δημιουργική Οικονομία», με τη Βόρεια Ευρώπη να πλησιάζει. Η καλύτερη δυναμική δημιουργίας θέσεων εργασίας βρίσκεται, κατά μέσο όρο, στις πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.

· Οι πολιτιστικοί χώροι είναι συνήθως 30 λεπτά με τα πόδια (ή μόλις 5 λεπτά με το ποδήλατο) από όπου ζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και είναι ιδιαίτερα προσβάσιμοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Οι μελλοντικοί πόροι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση και την εδαφική συνοχή εστιάζοντας στις δημιουργικές θέσεις εργασίας και την καινοτομία, τις μεταφορικές συνδέσεις και τη διακυβέρνηση – τις περιοχές όπου παραμένουν τα μεγαλύτερα κενά.

· Οι σημαντικότερες πολιτιστικές και δημιουργικές πόλεις είναι πιο ευημερούσες: υπάρχει μια θετική και σημαντική σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων του Δείκτη Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων και των επιπέδων εισοδήματος των πόλεων.