Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ιρλανδικό πρόγραμμα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας που πλήττονται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις . Η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη του κόστους προσαρμογής των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις για το νέο άνοιγμα που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτησε η Ιρλανδία.

Ο στόχος του μέτρου είναι να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις ξαφνικές ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και να τις υποστηρίξουν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ιρλανδικό μέτρο είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, (i) η υποστήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά εταιρεία, όπως προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο και (ii) η ενίσχυση βάσει του μέτρου θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.