Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Κροατική επιχορήγηση ύψους 11,7 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 88,5 εκατομμύρια HRK) στην κρατική αεροπορική εταιρεία Croatia Airlines είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις απώλειες που προκλήθηκαν άμεσα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εισήγαγε η Κροατία και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού κατά την περίοδο Μαρτίου και Ιουνίου 2020.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες πτήσεις της και είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στον κύκλο εργασιών.

Η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης. Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται από τα κράτη μέλη για την αποζημίωση συγκεκριμένων εταιρειών ή συγκεκριμένων τομέων ( τη μορφή σχεδίων) για τις ζημίες που προκαλούνται άμεσα από εξαιρετικά περιστατικά..

Η Επιτροπή διαπίστωσε ειδικότερα ότι το κροατικό μέτρο θα αντισταθμίσει τις ζημίες που συνδέονται άμεσα με την πανδημία.

Μια ανεξάρτητη εταιρεία εξωτερικού ελέγχου θα επαληθεύσει ότι η ενίσχυση δεν υπερβαίνει το ποσό της ζημίας που υπέστη κατά την περίοδο μεταξύ 19 Μαρτίου 2020 και 30 Ιουνίου 2020. Μετά τον έλεγχο, οποιαδήποτε δημόσια υποστήριξη που λαμβάνει η Croatia Airlines πέραν της πραγματικής ζημίας που υπέστη θα έχει να επιστραφεί στην Κροατία. Επομένως, αποκλείεται ο κίνδυνος υπεραντιστάθμισης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει αυτό που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ζημίας. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κροατικό μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.