Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφασίσει να προσθέσει 26 Ρώσους ιδιώτες και μία ρωσική οντότητα στον κατάλογο προσώπων και φορέων που υπόκεινται πλέον σε περιοριστικά μέτρα.

Η απόφαση είναι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προχώρησε στην απόφαση καθώς οι ενέργειες που ανέλαβαν αυτά τα άτομα και η οντότητα έχουν υπονομεύσει και απειλήσει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ποιους αφορούν οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αφορούν επιχειρήσεις και ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό, το πετρέλαιο και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Περιλαμβάνουν επίσης κυβερνητικά μέλη, προπαγανδιστές και στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και στην προώθηση μιας θετικής στάσης απέναντι στην εισβολή της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell, είπε ότι μέσω αυτών των κυρώσεων, το Συμβούλιο στοχεύει σε όλα τα πρόσωπα και τις οντότητες που έχουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν.

«Με αυτές τις πρόσθετες κυρώσεις, στοχεύουμε όλους όσους έχουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και ωφελούνται οικονομικά από το σύστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Josep Borell.

Αυτές οι κυρώσεις θα εκθέσουν τον πλούτο της ελίτ του Πούτιν. Όσον αφορά στην εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν το τίμημα της δράσης τους».

Τι περιλαμβάνουν τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν πλέον για συνολικά 680 Ρώσους ιδιώτες και 53 οντότητες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε αυτούς.

Επιπλέον, τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν και απαγόρευση ταξιδιού, που σημαίνει ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο απαγορεύεται η είσοδος ή η διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.
Το Συμβούλιο σημείωσε ότι η περαιτέρω δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης:

  • Παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
  • Απαγόρευση υπερπτήσεως στον εσωτερικό χώρο της ΕΕ.
  • Απαγόρευση της πρόσβασης στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρωσικά αεροσκάφη κάθε είδους.
  • Απαγόρευση συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και την αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, τόνισε το Συμβούλιο.

Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει τις διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Χάρτης του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο επέβαλε επίσης κυρώσεις κατά του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επιπλέον, υιοθέτησε εκτεταμένες ατομικές και οικονομικές κυρώσεις.

Επίσης η ΕΕ θα απαγορεύσει την προμήθεια, την πώληση και τη μεταφορά ή εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στον τομέα της διύλισης πετρελαίου.

Επιπλέον, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να επεκταθούν από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης των θεωρήσεων.