Σύνταξη tourismtoday.gr

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθιστά υποχρεωτική για ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα την άδεια εισόδου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).

Η εφαρμογή, μέσω της οποίας τουρίστες από το εξωτερικό θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το ETIAS, θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες των κρατών μελών, τόσο σε πλατφόρμες iOS όσο και σε Android.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επικοινωνίας του eu-LISA,  του Οργανισμού της ΕΕ για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων μεγάλης κλίμακας όπως το ETIAS, η εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα για επαλήθευση ταυτότητας, ενώ αποκαλύπτει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν.

Οπως υπογραμμίζεται “η ταυτοποίηση δύο παραγόντων (2FA) θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τον κανονισμό ETIAS και τα παράγωγα νομικά κείμενα. Θα τεθεί σε εφαρμογή ένας συνδυασμός άλλων στοχευμένων μέτρων ασφαλείας ως μέρος της εφαρμογής του ETIAS”.

Οι ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα θα μπορούν να πληρώσουν το τέλος ETIAS μέσω της εφαρμογής, οι οποίες μέθοδοι πληρωμής βρίσκονται επί του παρόντος υπό οριστικοποίηση.

Η εφαρμογή ETIAS θα είναι διαθέσιμη και σε παλαιότερα μοντέλα κινητών

Σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της συμβατότητας με ένα ευρύ φάσμα κινητών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων μοντέλων, ο eu-LISA επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή θα είναι ακόμα διαθέσιμη, στην πλειονότητα τους.

Ταυτόχρονα, έχουν επισημάνει ότι σε περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμη, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξουσιοδότηση ταξιδιού μέσω της ιστοσελίδας ETIAS, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω μιας σειράς προγραμμάτων περιήγησης.

Η Κομισιόν λανσάρει στρατηγική επικοινωνίας για την εφαρμογή ETIAS μόλις κυκλοφορήσει

Προκειμένου να ενημερώσει καλύτερα τους ταξιδιώτες ότι θα χρειαστεί εξουσιοδότηση ETIAS για να εισέλθουν στην ΕΕ έως τα μέσα του 2025, η Κομισιόν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία για να προσεγγίσει τα σχετικά είδη κοινού, μόλις η εφαρμογή είναι έτοιμη.

Η έναρξη μιας τέτοιας εκστρατείας στο μέλλον επιβεβαιώθηκε από την Anitta Hipper, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Σημείωσε επίσης ότι στους αιτούντες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την συμπλήρωση της αίτησής τους, θα παρέχεται υποστήριξη.

Από την άλλη, ο eu-Lisa τόνισε το γεγονός ότι όσοι δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να υποβάλουν αίτηση, για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούν μέσω τρίτου εξουσιοδοτημένου από αυτούς ή νομικά υπεύθυνου για αυτούς.
Ταυτόχρονα, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εξουσιοδοτούν εμπορικούς μεσάζοντες να δημιουργούν και να υποβάλλουν αίτηση για λογαριασμό τους.