Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε μια λίστα που καταρρίπτει τους κορυφαίους μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδοτήσεων (ETIAS).

Η ΕΕ καταρρίπτει 7 μύθους σχετικά με τα ταξίδια ETIAS

1. Θα χρειαστείτε ένα ETIAS για να εισέλθετε σε 30 χώρες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη λίστα, ο νούμερο ένα μύθος σχετικά με την άδεια ταξιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ότι θα χρειαστούν ταξιδιώτες από τρίτες χώρες για να ταξιδέψουν στις 27 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Η Γενική Διεύθυνση επισημαίνει ότι, εκτός από τις χώρες Σένγκεν, η άδεια ταξιδιού θα χρειαστεί πράγματι και για ταξίδια στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.
Αυτές οι τρεις χώρες δεν αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν, αλλά είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι δύο πρώτοι βρίσκονται επίσης στη διαδικασία ένταξης στη Σένγκεν.

2. Το ETIAS δεν είναι βίζα

Η ΕΕ έχει επίσης απαριθμήσει ως έναν από τους πιο συνηθισμένους μύθους τον ισχυρισμό ότι το ETIAS είναι θεώρηση για τους υπηκόους άνω των 60 χωρών στο πλαίσιο του καθεστώτος χωρίς βίζα της ΕΕ.

«Το ETIAS δεν είναι βίζα. Παρόμοιες ταξιδιωτικές άδειες για υπηκόους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης απαιτούνται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία», επισημαίνεται στη λίστα.

Η ΕΕ δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που αρχίζει να λειτουργεί τέτοια συστήματα. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) εδώ και χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει σταδιακά να λειτουργεί το δικό του σύστημα, που ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση (ETA) και θα ισχύει για ταξιδιώτες από ΕΕ το 2024.

«Σε αντίθεση με την υποβολή αίτησης για βίζα, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETIAS ηλεκτρονικά, δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε Προξενείο για να υποβάλουν αίτηση και τα βιομετρικά δεδομένα δεν θα συλλέγονται ως μέρος της διαδικασίας αίτησης», εξηγεί η Κομισιόν.

3. Υπάρχει μόνο ένας επίσημος ιστότοπος ETIAS

Η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένας επίσημος ιστότοπος για την εφαρμογή ETIAS, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη πολλές ανεπίσημες ιστοσελίδες που διαχειρίζονται εμπορικοί μεσάζοντες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες ότι μόλις αρχίσει να λειτουργεί ο επίσημος ιστότοπος ETIAS το 2024, οι εμπορικοί μεσάζοντες θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό των πελατών τους.

4. Το ETIAS θα ισχύει για 3 χρόνια και όχι για 5

Παρά τους ισχυρισμούς ότι ένα ενιαίο ETIAS θα ισχύει για περίοδο πέντε ετών, η ΕΕ διευκρινίζει ότι θα ισχύει για τρία χρόνια ή σε περίπτωση που το διαβατήριο του κατόχου λήξει πριν από τρία χρόνια, τότε κατά την ημερομηνία της λήξης του διαβατηρίου το ETIAS καθίσταται επίσης άκυρο.

5. Δεν είναι δυνατό να υποβάλετε αίτηση για βίζα Σένγκεν εάν το ETIAS σας απορριφθεί

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι εάν η αίτηση ETIAS ενός ταξιδιώτη απορριφθεί, τότε το ίδιο μπορεί να υποβάλει αίτηση για Βίζα Σένγκεν.

Αυτό είναι αναληθές και η ΕΕ εξηγεί ότι όσοι απορρίπτουν την αίτηση τους έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, αλλά όχι να υποβάλουν αίτηση για βίζα βραχείας διάρκειας.

«Δεν είναι δυνατό για ταξιδιώτες που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης να υποβάλουν αίτηση για βίζα εάν απορριφθεί το ETIAS τους.
Η βίζα και το ETIAS είναι διαφορετικοί τύποι αδειών, που προορίζονται για διαφορετικές κατηγορίες ταξιδιωτών», διευκρινίζει η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως σημειώνεται οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν ξανά αίτηση, καθώς μια προηγούμενη άρνηση δεν θα οδηγήσει σε αυτόματη απόρριψη νέας αίτησης.

6. Όλοι οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν ETIAS, χωρίς εξαιρέσεις

Καμία ηλικία δεν θα εξαιρείται από την απαίτηση απόκτησης ETIAS, λέει η ΕΕ, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι μόνο άτομα ηλικίας 18-70 ετών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS.

Ωστόσο, εξακολουθεί να σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών και οι 70 ετών και άνω θα εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους αίτησης των 7 ευρώ.

7. Δεν θα απαιτείται ιατρικό ιστορικό για την αίτηση

Ο τελευταίος μύθος που καταρρίπτει η ΕΕ είναι αυτός που οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν τις ιατρικές τους πληροφορίες.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς δεν θα απαιτούνται ιατρικές πληροφορίες κατά την υποβολή αίτησης για ETIAS.

Ωστόσο, η εφαρμογή θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, στοιχεία διαβατηρίου, τρέχον επάγγελμα και πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα ταξίδια σε ζώνες συγκρούσεων ή ποινικές καταδίκες.