Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε διεξοδική έρευνα για την προγραμματισμένη εξαγορά της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας ITA Airways από τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, επικαλούμενη ανησυχίες για ζητήματα ανταγωνισμού.

Η Lufthansa υπέγραψε συμφωνία πέρυσι για μειοψηφικό μερίδιο 41% στην ITA Airways, πρώην Alitalia. Η συμφωνία απαιτεί επένδυση 325 εκατομμυρίων ευρώ (354 εκατομμύρια δολάρια) από τη Lufthansa και άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ (272 εκατομμύρια δολάρια) από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών. Η Lufthansa θα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε ανησυχίες για μειωμένο ανταγωνισμό στις πτήσεις μικρών αποστάσεων μεταξύ Ιταλίας και Κεντρικής Ευρώπης και σε δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Ιαπωνίας και Ινδίας.

Η ITA Airways και η Lufthansa ανταγωνίζονται στις πτήσεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι παίκτες χαμηλού κόστους εξυπηρετούν γενικά δευτερεύοντα αεροδρόμια.

Στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, η ITA ανταγωνίζεται τη Lufthansa και τους συνεργάτες της Air Canada και United. Η Επιτροπή είπε επίσης ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της ITA στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου.

Η επιτροπή είπε ότι θα λάβει απόφαση έως τις 6 Ιουνίου. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να θέσει όρους για τη συμφωνία και ανέφερε ότι η απάντηση της Lufthansa στις προκαταρκτικές ανησυχίες ήταν ανεπαρκής.

Η ITA ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 πάνω στις στάχτες της Alitalia, η οποία είχε περάσει από μια σειρά χρεοκοπιών, κυβερνητικών προγραμμάτων διάσωσης και αποτυχημένες συνεργασίες καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευσή της. Εκείνη την εποχή, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο όνομα για να σηματοδοτήσει τη ρήξη με το παρελθόν του 74χρονου αερομεταφορέα.