Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέτεινε τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν τους υπεύθυνους για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ, οι μεμονωμένες κυρώσεις για την εδαφική ακεραιότητα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Μαρτίου 2023.

Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα που θα συνεχίσουν να ισχύουν για άλλους έξι μήνες προβλέπουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για φυσικά πρόσωπα, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και άλλων οικονομικών πόρων στα άτομα και οντότητες που είναι εισηγμένες.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να ισχύουν για 1.206 άτομα και 108 οντότητες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο, «,ετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ επέκτεινε μαζικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εκτός από την επιβολή κυρώσεων σε κορυφαίους πολιτικούς εκπροσώπους, ολιγάρχες, στρατιωτικούς και προπαγανδιστές, η ΕΕ έχει υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα με στόχο να αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομική βάση της Ρωσίας, να της στερήσει κρίσιμες τεχνολογίες και αγορές και να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο».

Το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και προτρέπει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της καθώς και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από το έδαφος της Ουκρανίας.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία και όλοι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας ενάντια στη ρωσική επίθεση και να οικοδομήσει ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ευημερούν μέλλον», πρόσθεσε το Συμβούλιο.