Ήρθε η ώρα να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία της ΕΕ και να αναζωπυρωθούν οι διασυνοριακές φιλίες — με ασφάλεια”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε αυτή την εβδομάδα στα 27 έθνη της να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα για μη απαραίτητα ταξίδια στο τελευταίο βήμα για να καλωσορίσουν τους τουρίστες πίσω στους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών .

Η Επιτροπή ανέφερε την πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού καθώς και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε όλο τον κόσμο ως λόγους της τελευταίας σύστασής της.

Η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες μέλη να άρουν τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που έχουν λάβει μια ένεση εγκεκριμένη στην ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει εμβόλια από την Pfizer/ BioNTech, τη Moderna, την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Επίσης δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στα εμβόλια που ολοκληρώνουν τη διαδικασία καταχώρισης της χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Σε περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς τουρισμού, η Επιτροπή ανέφερε ότι οποιαδήποτε χώρα αποφασίσει να παραιτηθεί από τους περιορισμούς δοκιμών ή καραντίνας για εμβολιασμένα άτομα “στην επικράτειά τους” θα πρέπει επίσης να το πράξει για τα εμβολιασμένα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ.

Τα παιδιά που δεν είναι ακόμη σε θέση να εμβολιαστούν θα πρέπει να επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους εάν αποδείξουν αρνητική εξέταση PCR.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αντάλμπερτ Γιανζ δήλωσε στο ΑΡ ότι η πρόταση δεν απαλλάσσει αυτόματα τους τουρίστες από τα πρωτόκολλα δοκιμών ή καραντίνας.

“Αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών”, ανέφερε.

Η σύσταση, η οποία θα αναθεωρηθεί αυτή την εβδομάδα, είναι το επόμενο βήμα προς το άνοιγμα της ηπείρου στους τουρίστες και λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα μετά την δήλωση της ΕΕ ότι αναμένει να καλωσορίσει πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς μέχρι αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν περίμεναν και ήδη υποδέχονται τουρίστες πίσω στις ακτές τους. Η Ελλάδα και η Κροατία,οι οποίες είναι αμφότερα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν παραιτηθεί από τις προϋποθέσεις ελέγχου πριν την άφιξη για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς ταξιδιώτες και καλωσορίζουν τους ανεμβολίαστους τουρίστες με απόδειξη αρνητικής δοκιμής.

Και η Ισλανδία,η οποία αποτελεί μέρος της περιοχής χωρίς σύνορα Σένγκεν, καλωσορίζει εμβολιασμένους τουρίστες χωρίς να χρειάζεται να εξεταστούν ή να τεθούν σε καραντίνα.

Αντίθετα, η Γαλλία, επίσης μέλος της ΕΕ, σχεδιάζει να ανοίξει για εμβολιασμένους Αμερικανούς τουρίστες μέχρι τις 9 Ιουνίου.