Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτραπεί στους νέους να κυκλοφορούν ελεύθερα, να εργάζονται και να σπουδάζουν και στις δύο περιοχές μετά το Brexit.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ μετά από δημοψήφισμα το 2016 έχει βλάψει τα ταξίδια μεταξύ των δύο περιοχών.
«Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις ευκαιρίες για τους νέους να βιώσουν τη ζωή στην άλλη πλευρά της Μάγχης και να επωφεληθούν από ανταλλαγές νέων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών», ανέφερε η Επιτροπή.
Πριν το Brexit, οι Βρετανοί είχαν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με αμοιβαιότητα.
Τώρα η συμφωνία που προτάθηκε ορίζει πως οι πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 18 και 30 ετών θα έχουν δικαίωμα διαμονής έως και τέσσερα χρόνια στη χώρα προορισμού.
Τα διεθνή δίδακτρα θα μπορούσαν να καταργηθούν για φοιτητές της ΕΕ που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την ίση μεταχείριση των φοιτητών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Οι περισσότεροι φοιτητές της ΕΕ πρέπει τώρα να πληρώσουν διεθνή δίδακτρα εάν θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Επιτροπή λέει ότι αυτά κυμαίνονται μεταξύ 13.300-44.400 ευρώ ετησίως και αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για τους φοιτητές της ΕΕ που γενικά δεν χρειάζεται να πληρώσουν τόσα πολλά εντός του μπλοκ.
Η σύσταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προτού το εκτελεστικό σκέλος μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Βρετανία.
«Έχουμε επιτυχημένα Προγράμματα Κινητικότητας Νέων με 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και παραμένουμε ανοιχτοί στη συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε δήλωση.